Zvučna slika nijemog filma

ponedjeljak, 17.12.2012. - utorak, 18.12.2012.
jirokichi_630

Dvostrukim programom s benshijem, glazbom i filmovima iz arhiva japanskog Nacionalnog filmskog centra – Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Tokiju Art-kino Croatia obilježava svoj četvrti rođendan i petu uspješnu sezonu.

Posebnoj večeri, u utorak, 18. prosinca u 20 sati, pridonijet će program Zvučna slika nijemog filma, u sklopu kojeg će pratnju nijemim filmovima, komičnoj animi Tengu hajka i akcijskoj (melo)drami Jirokichi Štakor, zvukom obogatiti japanski narator (benshi) Ichiro Kataoka, pijanistica Mia Elezović i pijanist Damir Prica Kafka te violončelist Johannes Nauber. Program je dio Filmskih mutacija: šestog festivala nevidljivog filma.

Noburō Ōfuji režirao je nadrealno komičnu predračunalnu igricu istjerivanja duhova Tengu, Tengu hajka, u kojoj glavni crtani lik mačke Neko traumatizira par Tengua s ptičjim kljunovima, koji će iz vile kidnapirati gejšu plesačicu. Uvijek zastrašujući Tengui se u folkloru pojavljuju u dva oblika, od kojih su oba predstavljena u ovom kratkom filmu. U nekim pričama, Tengui su duhovi ljudi koji su podlegli taštini i aroganciji, neki su od njih postali neprijatelji budizma, dok su drugi zadržali tragove uljudnosti, na koje se moglo pozvati za duhovnu zaštitu. Opet, pod očitim utjecajem američke animacije, ali u rodnom obratu – samuraj koji rastjeruje Tengue u visoko koreografiranom plesnom nadmetanju, opasno je nalik Betty Boop.

Jedini potpuno očuvani nijemi film Daisuke Itoa donosi priču o životu legendarnog lopova, svojevrsnog japanskog Robina Hooda – Jirokichi Štakora. Radnja filma, prema romanu Eijija Furukawe, zasnovana je na životu Nezumija Koze, ozloglašenog provalnika aktivnog početkom 19. stoljeća. Nezumi Kozo nadaleko se proslavio svojim odvažnim kasnonoćnim pustolovinama, u kojima je pljačkao bogataške domove kako bi novce podijelio siromašnima. Godine 1835. je uhvaćen i pogubljen. Film prati Jirokichija dok napušta Edo i kreće za Osaku kako bi pobjegao policiji…

Dvadesetih i ranih tridesetih godina 20. stoljeća japanska publika često nije išla u kino pogledati određeni film, nego uživati u uzbudljivom umijeću benshija. Katsudo benshi ili jednostavno benshi bili su zvijezde koje su nerijetko primale golemu plaću za svoju majstorsku uporabu glasa, kako u svrhu suptilnih učinaka tako i u dramatičnim vatrometima emocija. Benshiji su pratili projekcije silno izražajnim izvedbama koje su sadržavale prepričavanje kako priče tako i dijaloga među likovima, često unoseći vlastite silovite preokrete i interpretacije u radnju koja se odvijala na ekranu. Među poznatim benshijima bio je i Shunsui Matsuda, osnivač jednog od najvećih arhiva nijemoga filma, Matsuda Film Productions. Matsudini učenici sada spadaju u najprominentnije aktivne benshije, uključujući i možda najpoznatiju aktivnu benshi, Midori Sawato, čiji je učenik bio Ichiro Kataoka.

Pijanistica Mia Elezović studirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Zvjezdane Bašić, gdje je 1995. godine diplomirala, a 2001. i magistrirala. Usavršavala se na mnogobrojnim radionicama svjetski renomiranih profesora, a 2004. godine japanska ju je vlada pozvala na desetomjesečni studijski boravak u Kyoto. Trenutno predaje na Kraljevskom konzervatoriju u Liègeu u Belgiji.

Violončelist Johannes Nauber studirao je na Visokoj glazbenoj školi u Berlinu u klasi slavnoga Wolfganga Boettchera, gdje je kasnije bio i njegov asistent. Od 1982. godine stalni je član poznatoga kölnskoga Simfonijskoga orkestra Gürzenich s kojim je, između ostalog, nastupio i na Svjetskoj izložbi EXPO 2010 u Šangaju u integralnoj izvedbi Wagnerove operne tetralogije Nibelunški prsten. Nauber vodi majstorske tečajeve za komornu glazbu u Grožnjanu te zajedno s koncertnim majstorom Orkestra Gürzenich Geoffryem Whartonom i violistom Vincentom Royerom nastupa u Hrvatskoj, Sloveniji i Španjolskoj.

Damir Prica Kafka je glazbenik i skladatelj koji je svirao u više zagrebačkih i amsterdamskih rock i alternativnih grupa (Deep Throat, Haustor, Cul-de sac…), te u kazališnim grupama Coccolemocco i Kugla glumište. Kroz rad Kuće ekstremnog muzičkog kazališta ostvaruje dugogodišnju suradnju s Damirom Bartolom-Indošem i Tanjom Vrvilo.

Ulaz je slobodan uz prethodnu rezervaciju putem elektroničke pošte.

 


Povezano