Život od milijun dolara

utorak, 03.10.2017. - utorak, 03.10.2017.
zuber_630

Diskurzivni program Dokukina pod nazivom Upoznaj autora nastavlja se ove jeseni uz gostovanje jednog od najzanimljivijih i najkontroverznijih hrvatskih dokumentarista, Roberta Tomića Zubera. Svoj dosadašnji rad predstavit će pred publikom MM centra u srijedu, 4. listopada, u 19 sati uz strogu moderatorsku palicu filmskog kritičara, novinara i autora programa Vladan Petkovića

Autora upoznajemo kroz inserte iz njegovih filmova te uz razgovor o dosadašnjem radu, odnosu između istraživačkog novinarstva i interventnog dokumentarizma, percepciji njegovog rada u društvu i među filmašima, o godinama provedenim na HRT-u i kontroverzama koje su ga pratile. Nakon “upoznavanja” slijedi projekcija njegova najnovijeg filma pod nazivom Život od milijun dolara o humanitarnoj akciji i djevojčici koja je ujedinila Hrvatsku javnost kao nitko dosada – Nori Šitum.

Široj javnosti Robert Zuber poznat je kao istraživački novinar čije su emisije Misija i Paravan bile među najgledanijima na HRT-u. Nakon uredničke i voditeljske pozicije tijekom kojih se bavio konkretnim društvenim pitanjima, Zuber postaje urednik Dnevnog programa i Dokumentarne produkcije na javnoj nacionalnoj televiziji. Istaknuo se kao autor u čijem su fokusu teške i često kontroverzne socijalne teme što dokazuje njegov prvi film Na stanici u Puli (2001.) koji govori o prvom koncertu Đorđa Balaševića u Hrvatskoj nakon rata. Redateljsku karijeru nastavio je autobiografskim filmom Slučajni sin (2007.), osobnom potragom za svojom biološkom majkom te prvi film u kojem se predstavlja i kao autor i kao subjekt . 

Ulogu aktivnog autora proširuje u filmu Mila traži Senidu (2010.) u kojem bošnjačku djevojčicu koja je nestala u vihoru rata u Bosni i Hercegovini pronalazi usvojenu i pod drugim imenom u jednoj srbijanskoj obitelji u Beogradu. Zuberov najnoviji dokumentarac Život od milijun dolara ponovno je uzburkao javnost svojom temom o pronevjeri novca namijenjenog za liječenje teško bolesne djevojčice Nore Šitum za koju se financijska pomoć velikim dijelom skupljala javno putem medija i društvenih mreža kroz udrugu Hrabro dijete. 

Cijena ulaznice za program Upoznaj autora iznosi 22 kune, a može se kupiti na blagajni MM centra. Dio prihoda od prodaje ulaznica donirat će se Zakladi Nora Šitum. 


Povezano