Zeleni fosfor

srijeda, 08.06.2016. - srijeda, 08.06.2016.
tomislav_mikulic_630

Godine 1976. u Galeriji Nova u Zagrebu održana je javna projekcija prvih kompjutorski animiranih filmova u Hrvatskoj. Autor filmova je Tomislav Mikulić, akademski slikar-grafičar, pionir kompjutorske animacije u Hrvatskoj. 

“U to vrijeme nisu postojali kompjutorski programi za crtanje ili za animiranje. Sve što sam htio nacrtati i animirati trebao sam sâm programirati. Najprije su to bili najjednostavniji likovi, kvadrat i krug. Ali da bi se njih oživilo trebalo je koristiti složene matematičke funkcije. Kako su navirale ideje o animaciji sve zamršenijih pokreta, programiranje mi je postalo najopsežniji, ali i najdraži dio posla. S velikim nestrpljenjem morao sam čekati dok film dođe iz laboratorija te sam svoje animacije mogao vidjeti tak nakon nekoliko dana ili čak tjedana.

Da bi mogli prenijeti sliku iz ondašnjeg kompjutora na filmsku traku trebalo je rješavati bezbroj tehničkih prepreka. Grafika je bila vektorska za razliku od današnje rasterske. To znači da podaci koji su činili sliku nisu bili dio slike već neka vrsta uputa stroju kako graditi sliku. Bez terminala koji je interpretirao brojeve i crtao sliku na zaslonu ti podaci nisu mogli biti nikako drukčije pretvoreni u sliku. Zaslon nije mogao reproducirati boje jer je bio napravljen samo od zelenog fosfora. To je bio dodatni problem jer je crno-bijeli film najmanje osjetljiv baš na tu boju. Izradom visokokontrastnih kopija na optičkoj klupi probavali smo filterima i maskiranjem bojati crno-bijele slike, ali na taj smo način zapravo gubili fine detalje”.

Tomislav Mikulić (r. 1953.), pionir kompjutorske grafike i kompjutorske animacije u Hrvatskoj, završio je Elektrotehnički fakultet u Zagrebu i Grafički odjel Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Alberta Kinerta. Još kao student stvara niz kompjuterskih grafika te počinje izlagati, između ostalog, i na izložbi Nove tendencije 5, godine 1973. Tih godina sâm stvara kompjuterski program i algoritme s kojima će napraviti prve kompjutorski animirane filmove u Hrvatskoj, prvi put predstavljene na samostalnoj izložbi 1976. u Galeriji Nova u Zagrebu. Godine 1980. postaje šef dizajna u odjelu grafike na Televiziji Zagreb te u taj odjel uvodi elektronsku grafiku i kompjutorsku animaciju. Godine 1991. u Melbourneu otvara vlastiti studio za 3D animaciju. Autor je brojnih animiranih špica za različite manifestacije, predavao je na različitim školama i akademijama te je izlagao na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu (između ostalih i na izložbama Bit International 2007. u Grazu i Bit International 2008. u Karlsruheu). 

Projekcija će biti održana u četvrtak, 9. lipnja, s početkom u 19 sati, u kino dvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb.

Ulaz na projekciju je besplatan.


Povezano