Više od meda

utorak, 29.04.2014. - četvrtak, 15.05.2014.
alan_taylor_630

Od srijede, 30. travnja, zagrebačko Dokukino počinje s prikazivanjem švicarskog kandidata za Oscara 2014., dokumentarca Više od meda. Nakon pretpremijere u srijedu, u 18.30 sati, održati će se okrugli stol pod nazivom Pčele – anđeli poljoprivrede i ambasadori bioraznolikosti. Na okruglom stolu sudjelovati će tajnik Hrvatskog pčelarskog saveza, Tomislav Gerić, Ivana Tlak Gajger, dr. med. vet. te viši stručni savjetnik za pčelarstvo Zlatko Tomljanović, dr. med. vet.

Već petnaest godina cijele pčelinje zajednice misteriozno nestaju. Fenomen je zapažen u Americi, Njemačkoj, Švicarskoj, Francuskoj, Italiji i Grčkoj. Uzrok katastrofe je nepoznat, pčelari ih ne pronalaze uginule na tlu, niti znaju za prirodnog neprijatelja. Pčela medarica pojavila se na Zemlji prije 60 milijuna godina, a neophodna je za ekonomiju i opstanak čovječanstva. Osim toga pčele su oprašivači čak 80% biljnih vrsta, bez njih bi voće i povrće moglo nestati s lica zemlje. Što je uzrok ovome ? Švicarski kandidat za Oskara Više od meda pokušava odgovoriti na ovo pitanje u dosad najdetaljnijoj znanstvenoj, ali i vizualnoj analizi ovih savršenih radnica. Upotrebom mikro-kamera i snimanja unutar košnica, približili smo se ponašanju pčela.

Pretpremijerna cijena ulaznice iznosi 15 kuna, a redovna 22 kuna.

Dokumentarac Markusa Imhoofa pogledajte u četvrtak 1. svibnja u 19 sati, u petak 2. svibnja u 19 i 21 sat, u četvrtak 8. svibnja u 19 sati, petak 9. svibnja u 19 sati, te petak 16. svibnja u 19 sati.


Povezano