U samom vrhu

utorak, 26.09.2017. - petak, 29.09.2017.
tadic_630

Dvama ciklusima u suradnji s Hrvatskim filmskim arhivom, Kino Tuškanac od 27. do 30. rujna organizira Ciklus sjećanja na 10 godina od smrti Ante Peterlića i Zorana Tadića.

Programi sjećanja počet će u srijedu 27. rujna drugom epizodom iz omnibusa Ključ, pričom Čekati u kojoj je redatelju Krsti Papiću mladi Peterlić bio asistent. Slijedi Slučajni život, dugo i nepravedno podcijenjeni jedini Peterlićev dugometražni igrani film modernističkog prosedea. Kratki hommage zaokružit će Jean Renoir s French Can Canom iz 1955. Ovaj, po riječima kćeri, najdraži Peterlićev film raskošna je glazbena fantazija o Parizu s kraja 19. stoljeća, o nastanku Moulin Rougea i pigmalionstvu, o ljubavnim čežnjama i umjetničkim strastima.

Vikend je posvećen filmovima Zorana Tadića, redatelju koji je cijeli život radio krimiće. San o ruži, Osuđeni, Čovjek koji je volio sprovode i Orao filmovi su koji čine ovaj izdvojeni ciklus, a povezuje ih tema osvete. Hommage će poentirati na svjetskim festivalima nagrađivani Ritam zločina, po mnogim kritičarima i filmofilima film koji je u samom vrhu hrvatske kinematografije.

Ulaz je slobodan. 

Raspored programa potražite ovdje.


Povezano