Trilogija radnih stvarnosti

utorak, 20.05.2014. - četvrtak, 22.05.2014.
michael_glawogger_630

Autrijski redatelj Michael Glawogger bio je u potrazi za ljudima na pogubnim marginama tranzicijske ere – i pronašao je predivna, neobična stvorenja i njihove svakodnevnice; bilo da je riječ o brodskoj olupini u Pakistanu ili o burlesknom kazalištu u Meksiku, opasnim ulicama New Yorka ili klaonici u Nigeriji, bordelu u Bangladešu ili rudniku ugljena u Ukrajini.  

Michael Glawogger volio je gubitnike – upravo koliko je volio i pse lutalice. 

Kamera Glawoggera i njegovih snimatelja (posebice Wolfganga Thalera koji je surađivao na sva tri filma) obično oduzima dah – iritantna je koliko i lijepa. Gledajući njegove filmove, čovjek se uvijek osjeća kao da viri kroz ključanicu i čudi se kako je samo uspio snimiti sve te dragocjene trenutke.  Unatoč čarobnoj estetici, Glawoggerovi filmovi nisu imali tendenciju uljepšavati, niti banalizirati živote svojih protagonista. Naprotiv, njegova trilogija je potraga za stvarnim životima ma kako teški i složeni oni bili – no ipak sadrži trenutke koje je Glawogger nazivao “ljudskim ljepotama” a koje nevjerojatno humaniziraju i obogaćuju ove filmove. Glawogger je tako rekao “Platon kaže Ljepota je sjaj istine. Dakle, ako ima istine u toj stvarnosti, trudim se pokazati da ljepota dolazi od tamo”.

Megagradovi su na programu u srijedu, 21. svibnja u 21.15 sati, Smrt radnika u četvrtak, 22. svibnja u 21 sat, a Slava kurvi u petak, 23. svibnja u 21 sat

Ulaz na sve projekcije je slobodan, a filmovi se prikazuju s engleskim titlovima.

 

 


Povezano