Treći čovjek i Treća žena

ponedjeljak, 03.02.2014. - utorak, 04.02.2014.
treci_covjek_630

 U utorak i srijedu, 4. i 5. veljače HFS u suradnji s bečkim Muzejom Trećega čovjeka u kinu Tuškanac organizira, uz projekcije filmova Treći čovjek Carola Reeda i Treća žena Zorana Tadića, izložbu fotografija iz ta dva filma, te izložbu fotografija ratom razrušena Beča u Drugom svjetskom ratu kad je film sniman i raketiranoga Zagreba tijekom Domovinskog rata koji je bio stvarna scenografija Tadićevog filma. Postav će biti izložen ispred velike dvorane kina, dvadesetak fotografija u formi klasičnog filmskog plakata, a u maloj dvorani u prizemlju kina projicirat će se film o Muzeju Trećega čovjeka i filmski zapisi o Carolu Reedu i njegovom kultnom filmu. 

Svečano otvaranje izložbe bit će 4. veljače 2014. Večer će početi projekcijom filma Treći čovjek u 18 sati, slijedi kratki koncert na citri slovenskog umjetnika Ivana Zupanca, otvaranje izložbe, a večer završava projekcijom filma Treća žena s početkom u 21 sat. Glazbene teme iz Trećeg čovjeka i Treće žene na pijaninu će odsvirati poznati hrvatski glazbenici Igor Savin i Vanja Lisak

Treća žena jedini je remake legendarnoga Reedova filma, rijedak primjer uspješne posvete i jedini način stvaranja ekvivalenta rečenom filmskom klasiku. Smještanjem priče u Zagreb tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji i zamjenom spolova Zoran Tadić snimio je odličan neovisni film u kome su u svakoj sceni osjeća Treći čovjek. Zahvaljujući Vladimiru Kleščiću, koji je sudjelovao u snimanju Treće žene i koji je prije nekoliko godina sasvim slučajno posjetio Muzej Trećeg čovjeka, ostvarena je posjeta Muzeju 2012. i od tada je i mala izložba Treća žena postala dio muzejskog postava: izloženi su plakat, foršpan, partitura i scenarij. Posjetitelji bečkoga muzeja i zaljubljenici u Reedov klasik iznenađeni su: nitko ne bi očekivao takav utjecaj Trećeg čovjeka u Hrvatskoj…

Slijedeći dan projekcije filmova će se ponoviti obrnutim redom, prvo u 19 sati Treća žena, a u 21 sat Treći čovjek. Izložba će biti otvorena do subote, 22. veljače. 

Partneri u projektu su Muzej Treći čovjek, Austrijski kulturni forum, Muzej Grada Zagreba, Hrvatska i Jugoslavenska kinoteka.


Povezano