Trag okrutnosti

utorak, 16.10.2018. - utorak, 16.10.2018.
izgaranje_630

U srijedu, 17. listopada u 20 sati u Zelenoj dvorani u Zaboku održava se projekcija filma Izgaranje južnokorejskog redatelja Lee Chang-donga, snimljenog prema Murakamijevoj kratkoj priči. Film je dobitnik nagrade FIPRESCI na ovogodišnjem festivalu u Cannesu.

Jongsu je mladi dostavljač koji na poslu susreće Haemi, djevojku koju je poznavao u djetinjstvu, ali o kojoj godinama nije razmišljao. Podsjetivši ga da se prema njezinom fizičkom izgledu odnosio okrutno, ova prekrasna djevojka zavede dostavljača, čime započinje njihova nagla veza. Međutim, uskoro Haemi zamoli Jongsua za uslugu: dok se ona nalazi na putovanju u Africi, on bi joj trebao pripaziti na mačku. Jongsu pristaje premda započinje sumnjati u njezine osjećaje prema njemu, pogotovo nakon što se Haemi s putovanja vrati s Benom – zagonetnim mladićem i svojim novim bogatim prijateljem.

Lee Chang-dong je svoju karijeru započeo u kazalištu nakon čega je postao književnikom. Filmski debi ostvario je filmom Zelena riba, jedinstvenim korejskim film noirom. Svojim sljedećim filmovima Bomboni od mente i Oaza dobiva kritičarska i međunarodna priznanja, među kojima i ono za najbolju režiju na festivalu u Veneciji. Godine 2003. imenovan je ministrom obrazovanja i turizma, a nakon završetka dužnosti režira svoj četvrti igrani film Tajno sunce za koji glumica Jeon Do-yeon osvaja nagradu za najbolju glumicu na festivalu u Cannesu 2007. godine. Svojim petim filmom Poezija osvaja nagradu za najbolji scenarij u Cannesu te niz drugih prestižnih nagrada na raznim nacionalnim i međunarodnim festivalima.


Povezano