Šume šume (projekcija i razgovor)

Zagreb, Dokukino KIC
subota, 22.06.2024.
Šume šume, r. Renata Poljak

U subotu, 22. lipnja, povodom Dana antifašističke borbe u Dokukinu KIC održava se projekcija filma Šume šume, nakon koje slijedi razgovor s redateljicom Renatom Poljak.

Film je nastao u koprodukciji Documente i Kinematografa, a premijerno je prikazan na nedavno završenom ZagrebDoxu. U njemu redateljica gradi narativ oko četiri protagonistice, partizanke čija svjedočanstva bilježe priče o ulozi žena u NOB-u, odnosno Narodnooslobodilačkoj borbi (1941. – 1945.) na području Jugoslavije.

Nanica Paroški je rođena 1924. u Vojvodini, a 1941. pridružuje se sastavu Prve proleterske brigade u kojoj djeluje kao bolničarka. U dobi od samo 18 godina, 1943. umire od pjegavog tifusa, a iza nje je ostao dnevnik u kojem je, između ostalog, opisala prve simptome bolesti.

Marija Pipek, rođena 1923. u Vrbanju na otoku Hvaru, s 19 godina se pridružuje partizanima. Do kraja rata borila se kao dio Desete hercegovačke brigade, a prošla je Neretvu, Sutjesku i mnoge druge teške borbe. Preboljela je pjegavi tifus. Kroz audiointervju koji je dala prije smrti u Zagrebu 2015. godine otkrivamo njenu priču.

Hilda Hećej (r. Tompak) rođena je 1918. u Suhopolju, studirala je arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i tijekom rata radila u Muzeju Slavonije. Prvotno je bila ilegalna suradnica NOB-a, njenim riječima špijunka, a kasnije je uspjela pobjeći i pridružiti se partizanima. Od 1951. živi u Zagrebu.

Zdenka Brčić (r. Kamenar) rođena je 1927. u Zagrebu. Tijekom srednje škole pridružuje se partizanima gdje je završila tečaj radiotelegrafije i dalje radila kao telegrafistica na radiju pri štabu Desetog korpusa. Živi u Zagrebu te i dalje sudjeluje u aktivnostima antifašista_kinja.

U Jugoslaviji, u redovima NOB-a borilo se više od 100.000 žena, a poginulo je više od 25.000. Broj žena odlikovanih Ordenom narodnog heroja predstavlja gotovo 7 posto od ukupnog broja od 1.323 odlikovanih, a od njih 91 koje su proglašene narodnim heroinama, 73 su smrtno stradale tijekom rata.


Povezano