Razgovor i projekcija s iLianom Fokianaki

Zagreb, Centar mladih Ribnjak
srijeda, 15.11.2023.
Rad Antona Vidoklea, Survival Kit 13, Riga, Latvija 2022.


U srijedu, 15. studenog, u 19:00h u Centru mladih Ribnjak gostuje kustosica i spisateljica iLiana Fokianaki s programom koji uključuje projekciju i razgovor na temu njezinog projekta Survival Kit 13.
 
Iz najave: “iLiana Fokianaki će kroz razgovor o svom radu na izložbi The Little Bird Must be Caught koju je kurirala kao umjetnička direktorica projekta Survival Kit 13 govoriti o institucionalnoj neutralnosti, pozicioniranju i odnosu institucija prema geopolitici u vremenima krize. Govorit će o izložbama Forms of Freedom koja je 2019. pokazana i u Galeriji Nova kao i izložbama održanim u State of Concept Athens.

iLiana Fokianaki je kustosica, teoretičarka i edukatorica. Svoja istraživanja usmjerava prema strukturama moći i kako se one manifestiraju pod utjecajem geopolitike, nacionalnog identiteta te kulturnih i antropoloških povijesti. iLiana Fokianaki ima velik zbroj grupnih i samostalnih izložbi i istraživačkih projekata u institucijama diljem svijeta. Kao osnivačica i direktorica State of Concept Athens od 2013. promijenila je pejzaž atenske umjetničke scene dovodeći u grčki glavni grad izložbe umjetnika kao što su Forensic Architecture, Kader Attia, Kapwani Kiwanga, Basim Magdy, Trinh T. Minh-ha, Laure Prouvost, Sanja Iveković, Uriel Orlow, Anton Vidokle. Ona je i osnivačica istraživačke platforme The Bureau of Care koja od 2020. godine utire put razgovorima o politikama i etici skrbi. Kurirala je izložbe za međunarodne institucije kao što su muzej Reina Sofia Madrid, e-flux New York, La Colonie Paris, KADIST Paris, Kunstinstituut Melly Rotterdam, Muzej suvremene umjetnosti u Ljubljani te javne programe za Vera List Center for Art and Politics, Het Nieuwe Instituut a.o. Fokianaki predaje na Dutch Art Institute kao i na akademijama, u nezavisnim prostorima, muzejima te fondacijama u cijelom svijetu. Redovito objavljuje u časopisima kao što su između ostalih e-flux i Frieze te je sudjelovala u nekoliko publikacija. Knjige Gossips: WomXn Gather i The Bureau of Care će joj 2024. godine objaviti Archive Books.”

Program se realizira u organizaciji WHW-a u sklopu dvogodišnjeg suradničkog projekta Care ecologies kojeg provodi s partnerima G&A Mamidakis Foundation, State of Concept Athens i Idensitat.

Više o programu pročitajte ovdje.
 


Povezano