Nakon ljubavi – rat

ponedjeljak, 31.12.2018. - srijeda, 30.01.2019.
suspiria_630

U novu godinu Art-kino ulazi filmom Vinka Brešana Koja je ovo država – crnohumornom dramom koja progovara o apsurdima hrvatskog državnog aparata. Domaći program nastavlja se novim filmom Bobe Jelčića, obiteljskom i intimističkom dramom Sam samcat, čija premijera je zakazana za 16. siječnja. Tu je i izvrsna bračna drama Divlji život s Carey Mulligan i Jakeom Gyllenhaalom u glavnim ulogama, te jedan od najhvaljenijih filmova godine –  Hladni rat oskarovca Paweła Pawlikowskog

Iznimnim se ženama bavi povijesna drama Marija, kraljica Škotske i omaž Luca Guadagnina kultnom hororu Suspiria. Talijanski redatelj drži se tek osnovne premise filma: mlada i talentirana plesačica iz SAD-a dolazi u Berlin na prestižnu plesnu akademiju koja je zapravo – klan vještica. Guadagnino je okupio jaku žensku postavu koju predvode Dakota Johnson, Tilda Swinton (u trostrukoj ulozi), Mia Goth, Angela Winkler i Ingrod Cavern, a glazbu za film napravio je Thom Yorke.

Od 26. do 27. siječnja u Art-kinu će se prikazivati najbolji filmovi s drugog izdanja History Film Festivala, međunarodnog festivala povijesnih dokumentarnih filmova u Rijeci. U ovogodišnjem programu izdvaja se film Karamazovi koji prati skupinu istoimenih umjetnika iz Barcelone koji su napuštene tvornice njujorške četvrti Soho pretvorili u žarište umjetničkog života šezdesetih godina.

Nova sezona Kultnog kina otvara se 29. siječnja uznemirujućim distopijskim klasikom Stanleyja Kubricka Paklena naranča, dok zadnji dan siječnja otvara treći ciklus predavanja u sklopu programa Kino učionica. Uvodni razgovor Pogled (p)otpora, organiziran u obliku okruglog stola, predstavlja ovogodišnju tematsku okosnicu Kino učionice koja istražuje rodnu odrednicu ženskog u načinima gledalačkih procesa, obuhvaćajući širi kontekst propitivanja pogleda (p)otpora prema aktualnim prilikama u hrvatskom i širem regionalnom prostoru. Gosti razgovora su Boris Ružuć, Maša Drndić, Dragan Rubeša i Kristina Barišić, a razgovor moderira Marija Katalinić.

Cjelokupan raspored projekcija potražite ovdje


Povezano