Umijeće pobune u izvanrednom stanju

Filmski i diskurzivni program 13. izdanja Subversive Festivala ispituje mogućnosti kreativnog neposluha u stanju permanentne krize koju živimo.

pripremila:
Ivana Pejić
white

FOTO: White Riot, r. Rubika Shah

Pripremila: Ivana Pejić

U subotu, 28. studenog, paralelno sa stupanjem na snagu pooštrenih epidemioloških mjera, u zagrebačkoj Kinoteci otvara se Subversive Festival, koji 13. godinu zaredom kroz sinergiju filma i političke teorije propituje moguće alternative postojećoj stvarnosti. Ovogodišnje izdanje odvija se pod krovnom festivalskom temom Kreativni neposluh, inspiriranom razmišljanjima pisca Alberta Camusa o odnosu umjetnosti i pobune u izvanrednom stanju. Glavni, natjecateljski te popratni filmski i diskurzivni program zagrebačka će publika, osim spomenute Kinoteke, moći pratiti na nekoliko lokacija (Dokukino KIC, Kulturno informativni centar i francuska Medijateka), a široj javnosti bit će dostupan i putem online platforme volimdokumentarce.net.

Natjecateljski program filmskog dijela Festivala traje do 7. prosinca, a donosi dvadesetak recentnih filmskih naslova koji su obilježili tekuću godinu, u odabiru selekcijskog tima koji čine Dina Pokrajac i Dragan Rubeša. Filmovi redom tematiziraju socijalne nepravde, društvene promjene, ženska prava i prava manjina, queer estetiku, studentske i radničke pokrete te nasljeđe kolonijalizma, a tročlani žiri u sastavu Panos Kotzathanasis (filmski kritičar i vlasnik portala Asian Movie Pulse), David Lušićić (redatelj i kustos) i Sabine Putorti (ravnateljica francuskog Institut de l’image) među njima će odabrati najbolji dokumentarni i igrani film koji će ponijeti nagradu Wild Dreamer.

Iz glavnog filmskog programa organizatori izdvajaju nove filmove renomiranih autorskih imena kao što su Rithy Panh (Iradijacija), Hubert Sauper (Epicentar), Hong Sang-soo (Žena koja je bježala) te legendarni Alexander Kluge i njegova posljednja suradnja s filipinskim pankerom Khavnom (Orfeja). Tu su i filmovi zapaženih mladih autora – trostruki pobjednik Venecijanskog filmskog festivala Pusta zemlja iranskog redatelja Ahmada Bahramija, Oblak u njezinoj sobi kineske redateljice Xinyuan Zheng Lu, eksperimentalni vizualni dnevnik koji je odnio najviše priznanje u Rotterdamu, te halucinantni gerilski manifest Los Conductos kolumbijskog redatelja Camila Restrepa koji je nagrađen kao najbolji debitant na filmskom festivalu u Berlinu. Na programu je i aktivistički dokumentarac Dobro došli u Čečeniju Davida Francea koji donosi uznemirujuća svjedočanstva iz konclogora za LGBT populaciju. Iz popratnog filmskog programa izdvaja se online masterclass kazahstanskog filmaša Sergeja Dvorcevoja čija igrana i dokumentarna djela karakteriziraju društvena kritika, vizualni lirizam i naturalistički prikaz svakodnevice marginaliziranih zajednica i pojedinaca.

Tradicionalni Subversive Forum ove će se godine u potpunosti održati online, uz sudjelovanje svjetskih autorica i autora među kojima su ekološki sociolog John Bellamy Foster, kritičar zelenog kapitalizma Mike Davis, kritičar tržišnog socijalizma David McNally i Susan J. Ferguson, profesorica digitalnih medija i novinarstva te objavljivana autorica u području socijalne reprodukcije i socijalističkog feminizma. Diskurzivni program donosi i razgovore s renomiranim francuskim filozofima i piscima, Ericom Vuillardom (Rat siromaha), Geoffroyjem de Lagasnerijem (Umijeće pobune: Snowden, Assange, Manning) i Marie-Jose Mondzain (Može li slika ubiti?), u sklopu kojih će biti predstavljena i nadolazeća hrvatska izdanja njihovih aktualnih knjiga.  

Alter ekonomski forum tematski je fokusiran na postpandemijski razvoj, kooperativnost i kreativnost. Na panelima koje će moderirati Dimitrije Birač sudjeluju vodeća imena europske ljevice, autori Manifesta za novi narodni internacionalizam u Europi, svojevrsnog nacrta konkretnih političkih mjera u službi svih radnih naroda Europe. U sklopu Festivala održava se i panel Privilegija manjine, posvećen desetoj godišnjici smrti pisca i filozofa Radomira Konstantinovića

Sve informacije o programu 13. Subversive Festivala potražite na službenoj web stranici.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano