Posveta filmskom entuzijastu

Knjiga “Šifra: Rubeša” okuplja mjesečne najave koje je Dragan Rubeša pisao za programe riječkog Art-kina, šireći filmske horizonte publici zainteresiranoj za rubove svjetske kinematografije.

pripremila:
Ivana Pejić
FOTO: Art kino Croatia

Gotovo dvije i pol godine su prošle od odlaska Dragana Rubeše, dugogodišnjeg filmskog kritičara Novog lista, programskog suradnika riječkog Art-kina, te jednog od selektora zagrebačkog Subversive Film Festivala. U stručnim krugovima Rubešu pamte kao filmskog entuzijasta i erudita, koji je godinama posvećeno izvještavao s prestižnih europskih festivala, a poseban predmet njegova interesa bila je azijska kinematografija. “Rubeša je u glavi imao panoramu globalnog filma, ali je u svakom trenutku taj  nepregledni total ispunjen kulturološkim šarenilom mogao zamijeniti krupnim planom, odnosno pomnom ekspertizom nekog (novo) autorskog opusa, nacionalnog trenda, stilske struje ili mješavine filmskih žanrova”, piše u svojoj posveti kritičarka Diana Nenadić. Osim “rubova svjetske kinematografije”, zanimala ga je i obrada društveno marginaliziranih tema i skupina, poput queer i LGBT filma. 

Svoje tekstove objavljivao je i u Vijencu, Hrvatskom filmskom ljetopisu te u filmskoj emisiji Trećeg programa Hrvatskog radija, a kritike koje je pisao za Novi list objedinio je u knjizi Govor tijela: zapisi o neholivudskom filmu, objavljenoj u zajedničkoj nakladi AGM-a i Hrvatskog društva filmskih kritičara 2005. godine. Bio je i jedan od pokretača riječkog Art-kina za koji je pisao redovne mjesečne najave, sudjelovao u okruglim stolovima posvećenima filmskim redateljima te vodio razgovore s domaćim i stranim filmskim autorima.

“S Draganom smo gradili Art-kino, zajedno prvi puta ušli u tada prazno i zatvoreno kino, kada su svi mislili da pričamo o neostvarivom. No s njim dvojbe nikad bilo nije. Svojim je znanjem i strašću utkan u svaku godinu rada naše ustanove. Bio je naš prijatelj, programski savjetnik, vjesnik najnovijih filmskih novosti i najveći ambasador našeg kina”, poručili su iz Art-kina povodom Rubešine smrti u 66. godini. Njegovo nasljeđe nastoje i dalje pronositi kroz program Šifra: Rubeša, pokrenut u veljači 2023. godine, posvećen “koliko Draganu Rubeši, toliko i filmovima o kojima je pisao (ili je mogao pisati) te redateljima koji su se našli na listi njegovih kritičarskih preokupacija (ili su se na njoj mogli naći)”.

Sada pod tim istim nazivom izlaze ukoričene mjesečne najave koje je Rubeša pisao za filmske programe Art-kina punih trinaest godina, od početka jesenske sezone 2009. pa do kraja ljetne 2021. “Premda se radi o naizgled neslobodnoj formi, sputanoj hirovitim programskim okvirom, Dragan je od iste stvorio svoju rubešijanu, tekst bremenit bogatim gledalačkim i kritičarskim iskustvom koji s lakoćom meandrira nepreglednim poljem svjetske kinematografije, ali i drugih umjetnosti, primajući u sebe naizgled nespojive svjetove i autore, pojedine opuse ili samo stavove”, piše u najavi publikacije.

Knjigu pod nazivom Šifra: Rubeša (Sabrani tekstovi Dragana Rubeše pisani za Art-kino) zajednički objavljuju Art-kino Rijeka i Naklada Jesenski Turk, a suuredništvo potpisuju Tanja Vrvilo i Miodrag Vučinić. Riječ je o “svojevrsnom hommageu Draganovom doprinosu u radu Kina te se njome na jednom mjestu želi sačuvati onaj vidljivi dio njegova doprinosa koji je ‘upisao’ u rad Ustanove i time aktivno pratio kronologiju razvoja programske koncepcije Art-kina, zahvaljujući kojoj se ono uspjelo etablirati kao jedna od središnjih gradskih ustanova u kulturi, čiji je rad prepoznat i van granica regije i države”, navode.

Više riječi o sadržaju i naglascima knjige bit će u utorak, 9. srpnja kada se u Ljetnom Art-kinu održava promocija spomenute knjige, uz sudjelovanje suurednice Tanje Vrvilo te filmske kritičarke i urednice filmske edicije HFS-a Diane Nenadić, dok će razgovor moderirati kulturni kroničar i filmski kritičar Novog lista Ervin Pavleković. Nakon diskurzivnog programa koji započinje u 20 sati, u 21.15 uslijedit će filmski dio programa projekcijom filma tajlandskog redatelja Apichatponga Weerasethakula Ujak Boonmee prisjeća se svojih bivših života

Objavljeno
Objavljeno

Povezano