Kino umjetnika: Pilvi Takala

četvrtak, 14.04.2016. - četvrtak, 14.04.2016.
pilvi_takala_sw_630

Pilvi Takala, Real Snow White, 2009.

Nakon predstavljanja radova Jasmine Cibic, MSU u goste dovodi finsku umjetnicu Pilvi Takala. Njezini umjetnički radovi i filmovi proizlaze iz istraživanja različitih društvenih struktura i pravila u različitim kulturnim kontekstima. Ona zauzima poziciju redateljice, a posjetitelj nije promatrač nego uvijek postaje aktivni sudionik njezinih priča. Analizirajući društvene teme i situacije poput ostvarivanja snova i raspodjele novca, Takala usmjerava pažnju upravo na rušenje granica i zadanih okvira kako bi ukazala na stvarne društvene situacije.

Program će se održati u petak, 15. travnja u 19 sati, traje 51 minutu, a uključuje radove Real Snow White (2009.), Players (2010.), Drive With Care (2013.), The Committee (2015.) i Workers Forum (2015.). Nakon programa slijedi razgovor s umjetnicom kojeg će moderirati Jasna Jakšić.

Pilvi Takala (1981., Helsinki) koristi performativne intervencije kao sredstva za ispitivanje društvenih struktura i pitanja vezanih uz normativna pravila i istine oko našeg ponašanja u različitim kulturnim kontekstima. Njezini radovi nastaju iz istraživanja u određenim zajednicama i potom se usmjeravaju ka široj zajednici putem različitih medija, poput videa. Njezini radovi jasno pokazuju kako je često moguće učiti o pravilima društvenih situacija samo preko rušenja istih. Ona citira i pomiče granice različitih žanrova, uključujući u njih dokumentaciju i performans. Nakon diplome na finskoj Akademiji lijepih umjetnosti 2006., Pilvi Takala kontinuirano sudjeluje na brojnim međunarodnim izložbama i festivalima. Samostalno je izlagala u Bonniers Konsthall u Stockholmu, Kunsthalle Erfurt, Muzeju suvremene umjetnosti Kiasma u Helsinkiju i Sorlandets Kunstmuseum u Norveškoj. Njezini su radovi bili predstavljeni i u MoMA PS1 te New Museumu u New Yorku, Palais de Tokyo, Kunsthalle Basel, Witte de With u Rotterdamu i na 9. Istanbulskom Bijenaleu. Osvojila je Dutch Prix de Rome 2011. i nagradu Emdash 2013., te joj je pobjednički rad bio pokazan i na Frieze Art Fair u Londonu. Godine 2013. dobila je Finnish State Prize za vizualne umjetnosti i bila nominirana za nagradu Ars Fennica. Živi i radi na relaciji Berlin – Helsinki.

Kino umjetnika programska je aktivnost MSU-a pokrenuta 2012. godine kojom Muzej predstavlja suvremene umjetnike i njihove filmske i video opuse nastale u prostoru presijecanja suvremene umjetnosti i kinematografije, filma i vizualnih umjetnosti. Program projekcija uz razgovore sa sudionicima predstavlja recentne filmske/video radove izvan konteksta društvene proizvodnje zabave i spektakla, nadopunjava programsku koncepciju MSU-a i popunjava deficit prezentacije ove hibridne forme. Kino umjetnika usmjereno je na intenziviranje dijaloga i suradnje na kulturnoj sceni grada, povezivanje umjetnika, kustosa, kritike i publike, te pridonosi aktivnoj internacionalizaciji umjetničke scene zaokupljene medijima pokretnih slika. U programu Kino umjetnika dosad su realizirane projekcije radova umjetnika: Ursula Mayer, Shaun Gladwell, Gordon Matta Clark, Ibro Hasanović, Zlatko Kopljar, Damir Očko, Marko Lulić, te programi Distorted Mirror (Lisl Ponger, Peter Kubelka, Peter Tscherkasky, Mathias Muller, Siegfried A. Fruhauf), Video televizija Anticipacija, Share – Too much history, Difference Screen.

Kustosica programa je Branka Benčić, a voditelj projekta kustos MSU-a Tihomir Milovac.


Povezano