Kako vratiti solidarnost na selo

utorak, 25.09.2018. - utorak, 25.09.2018.
kupus_krumpiri_630

U srijedu, 26. rujna u 20 sati u zabočkoj Zelenoj dvorani u suradnji s platformom KineDok prikazuje se dokumentarni film Kupus, krumpiri i ostali demoni rumunjskog redatelja Serbana Georgescua.

U rumunjskom selu Lunguletu oko tisuću poljoprivrednika u tijeku jedne sezone proizvede približno 100 000 tona kupusa i krumpira. Na kraju dana svoje usjeve prodaju u bescjenje ili unište dok samo tridesetak kilometara dalje, na gradskoj tržnici, taj isti kupus košta gotovo 1000% skuplje. Zaintrigiran time što je za samo 20 eura uspio kupiti tonu kupusa, Serban, čovjek odrastao u gradu, odlučuje provesti godinu dana na selu obrađujući zemlju ne bi li shvatio kako okrenuti proizvodnu računicu u korist poljoprivrednika. Nekolicina seljana, pa i sam gradonačelnik, svjesni nepovoljne situacije, žele promjenu, ali čak ni oni ne znaju kako natjerati suseljane na međusobnu suradnju i poslovno povjerenje.

Kao projekt sedam europskih filmskih organizacija, KineDok već četvrtu godinu zaredom za cilj ima zainteresirati širu publiku za dokumentarni film i razviti dijalog o društveno važnim temama, i to izmještanjem projekcija van tradicionalnih kina i njihovim prikazivanjem na netipičnim lokacijama.


Povezano