Iskorak u polje dokumentarnog filma

ponedjeljak, 06.08.2018. - srijeda, 08.08.2018.
zivot_bez_zraka_2_630

Moj život bez zraka (2017.), r.: Bojana Burnać

U utorak, 7. kolovoza i četvrtak, 9. kolovoza u Rijeci se kao dio najavnoga programa Liburnia Film Festivala održavaju dvije Slučajne projekcije. Prvo će u Cukarikafe baru biti prikazani Lovačka sreća Maje Alibegović, All Good Things Jasmine Beširević i Mama, zašto plačeš Vladimire Spindler, nastali na Restartovoj Školi dokumentarnog filma, a u četvrtak će u Prasowski bach baru na repertoaru biti nagrađivani Moj život bez zraka Bojane Burnać.

Ulaz na projekcije, koje počinju u 21 sat, je slobodan.

Svake godine Restartova Škola dokumentarnog filma iznjedri nove dokumentarce i autore. Generaciji koja je u polje dokumentarnog filma stupila 2017. godine pripada Maja Alibegović, koja je filmom Lovačka sreća predstavila lovačku zajednicu. Jasmina Beširević u filmu All Good Things prikazala je pak atipičan odnos muškarca i žene koji su u vezi 36 godina, a da nikad nisu živjeli zajedno, dok je Vladimira Spindler u Mama, zašto plačeš prikazala vlastitu borbu s depresijom.

U Prasowskom, gdje je Slučajno kino već održalo niz projekcija, bit će prikazan film Bojane Burnać koji prati svjetskog rekordera u ronjenju na dah Gorana Čolaka. Film je prikazan na brojnim festivalima, a na DokuFestu u Prizrenu dobio je nagradu za najbolji balkanski debitantski film.

Odabrani filmovi recentni su hrvatski dokumentarci, prikazani na lanjskom Liburnia Film Festivalu. Ovim projekcijama organizatori najavljuju i 16. izdanje LFF-a kao manifestacije isključivo posvećene ovdašnjoj dokumentarističkoj produkciji. Festival će se ove godine održati od 20. do 24. kolovoza na Ljetnoj pozornici Opatija.

Program Slučajno kino financijski podržava Grad Rijeka.

Zainteresirani za upis u Restartovu Školu dokumentarnog filma mogu se prijaviti do 1. rujna.


Povezano