Ideja arhitekture i diskurs koji proizvodi

srijeda, 30.03.2016. - srijeda, 30.03.2016.
jasmina_cibic_630

U dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u četvrtak, 31. ožujka, u 19 sati, bit će predstavljeni radovi Jasmine Cibic u sklopu programa Kino umjetnika.

Program Kino umjetnika okuplja nekoliko filmskih i video radova umjetnice Jasmine Cibic koji se formiraju oko ideje arhitekture i diskurza koje ona proizvodi. Arhitektura je, u ovom slučaju, shvaćena kao performativna gesta, kao tekst i kontekst. Umjetnica fokus stavlja na istraživanje načina na koje arhitektura može postati utjelovljenje nacionalnih ideologija. U odabranim radovima arhitektura igra iznimno važnu ulogu – ne predstavlja samo dekor, ambijent ili pozadinu, već postaje protagonist, gotovo fikcionalni lik.

Program će predstaviti recentnu filmsku produkcija umjetnice realiziranu u razdoblju između 2013. i 2015. godine, a uključuje radove koji su bili izloženi na Venecijanskom bijenalu 2013. u sklopu slovenskog paviljona, zatim izbor iz trilogije Spielraum iz 2015. te najrecentniji rad The Pavillion iz 2015.

Nakon projekcije slijedi razgovor s umjetnicom kojeg će moderirati Branka Benčić.

Jasmina Cibic spada u novu generaciju slovenskih umjetnika čija praksa, iako vrlo svjesna specifičnog nacionalnog, političkog, kulturnog i umjetničkog porijekla, stvara iznimno osoban jezik. Njezino je stvaralaštvo vezano za određeno mjesto i kontekst, po svojoj je prirodi performativno i koristi široki spektar aktivnosti, medija i kazališnih tehnika u svrhu redefiniranja ili ponovnog razmatranja nekog postojećeg okruženja i njegove politike. Osnovna je gesta, u okviru umjetničkih istraživanja Jasmine Cibic, dekonstrukcija i pažljiva analiza umjetničkog djela, njegovog predstavljanja i njegovog odnosa s promatračem – ona pokušava djelovati unutar sistema kojeg istražuje. Na taj način, mehanizmi i strukture sistema često postaju integralni dijelovi njezine prakse, omogućavajući pritom djelu da nadiđe ravan umjetnosti i jezik forme. Upravo zbog toga što prolaze kroz različite strukture i sisteme, njezini projekti često djeluju kao Gesamtkunstwerke (sveobuhvatna umjetnička djela) i uključuju varijacije stvaranja umjetničkih predmeta i prostora te kombiniraju rad arhitekata, znanstvenika, različitih stručnjaka i zanatlija. Jasmina Cibic predstavljala je Sloveniju na 55. Bijenalu u Veneciji svojim projektom “Za našu privredu i kulturu”. Živi i radi na relaciji između Londona i Ljubljane.

Ulaz je slobodan.


Povezano