Hrvatski filmovi u europskoj CinEd kolekciji

Zagreb, Pogon Jedinstvo
utorak, 07.11.2023. - utorak, 21.11.2023.

Kroz studeni, u Maloj dvorani Pogona Jedinstvo, održat će se tri projekcije filmova i razgovora u sklopu kojih će biti predstavljeno šest hrvatskih filmova koji su u rujnu 2023. godine postali dio CinEd kolekcije i online platforme za filmsku edukaciju mladih.

Prva projekcija će se održati 7. studenog od 16-19h, na kojoj će bit prikazan film Srbenka (2018.) Nebojše Slijepčevića, a sudionici razgovora će biti filmologinja Dorotea Šušak, te filmski i kazališni redatelj Boris Bakal. Na sljedećoj, 17. studenog od 16-19h, prikazat će se kolekcija od dva igrana kratkometražna filma I onda vidim Tanju (2010.) Juraja Lerotića i U plavetnilo (2017.) Antonete Alamat Kusijanović, a u razgovoru će sudjelovati autorica Anja Pletikosa i voditeljica CinEd projekta Ivana Šešlek. Na posljednjoj u nizu, 21. studenog od 16-19h, prikazat će se tri kratkometražna dokumentarna filma Market (2006.) Ane Hušman, Mjesto odakle vam pišem pisma (2018.) Nikoline Bogdanović i Babajanja (2022.) Ante Zlatka Stolice, a razgovor će voditi redatelj i profesor književnosti Ante Zlatko Stolica i filmska autorica i slikarica Mare Šuljak.

CinEd je višegodišnji europski projekt obrazovanja djece i mladih, te nastavnika i edukatora o filmu i kroz film putem digitalnog i višejezičnog pristupa. Cilj programa je razvijanje trajnog znanja i ljubavi prema europskom filmu, sposobnosti mladih za kritičko mišljenje i kreativno izražavanje, opće obrazovanje te svijesti o kulturnoj različitost Europe.

Projekcije organiziraju Bacači sjenki u suradnji s Pogonom – Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade, a namijenjene su mladima, nastavnicima i edukatorima.

Sve projekcije su besplatne. Više informacija možete pronaći na stranici.


Povezano