Filmski kurikulum: Snježana Tribuson

Zagreb, KIC
nedjelja, 15.01.2023.

Na prvom ovogodišnjem Filmskom kurikulumu u KIC-u, u ponedjeljak, 15. siječnja u 19 sati, sudjelovat će Snježana Tribuson, redateljica koja je 1990-ih probijala led muške dominacije u hrvatskom igranom filmu. Filmski kurikulum program je klasika hrvatske kinematografije namijenjen studentima povijesti hrvatskog filma na zagrebačkim fakultetima i svim građanima zainteresiranim za upoznavanje s hrvatskom filmskom baštinom.

Prvo će se gledati kratki film u stilu lažnog dokumentarca Tri ljubavne priče (2006.), u kojem se kroz fingirano dokumentarne izjave protagonistkinja razvijaju tri priče o nasilju muškaraca nad svojim partnericama. Hrvatski filmski kritičari dodijelili su filmu nagradu Oktavijan za najbolji kratki igrani film godine. Nakon toga slijedi priča o uspješnijoj potrazi za kvalitetnim partnerom, romantična komedija Tri muškarca Melite Žganjer (1998.) u kojoj se, slično filmu s prošlog Filmskog kurikuluma U raljama života (Rajko Grlić, 1984.), spajaju kičasti romantizirani pogledi na ljubav s realitetom ljubavnih odnosa. I ovaj film osvojio je nagradu Oktavijan, ali i niz nagrada na Pulskom filmskom festivalu.

Nakon projekcija slijedi razgovor s redateljicom Snježanom Tribuson o njenom filmskom radu. Kustos programa je Juraj Kukoč, viši filmski arhivist iz Hrvatske kinoteke. Ulaz na projekciju je besplatan. Filmovi imaju engleske podnaslove.


Povezano