Duh četrdeset i pete

utorak, 13.05.2014. - četvrtak, 22.05.2014.
duh_45_630

Svjetski rat je završio. Godine 1945. bila je presudna u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva. Jedinstvo koje je vodilo kroz rat sjedinjeno s iskustvom tegobnog međuratnog vremena dovelo je do ideje o boljoj budućnosti. Stvorio se duh vremena gdje je svatko svakome pružao ruku.

Redatelj Ken Loach koristio je izvorne filmske zapise dobivene iz arhiva diljem Kraljevstva uz zvučne snimke te nedavne intervjue kako bi stvorio širok politički i socijalni narativ. Duh četrdeset i pete nastoji rasvijetliti i proslaviti doba iznimnog zajedništva, utjecaj koji se godinama osjećao, a i danas bi se ponovo mogao osjetiti. Duh četrdeset i pete osvjetljava i slavi razdoblje bez presedana najsnažnijeg duha zajednice u Velikoj Britaniji.

Termini prikazivanja u Dokukinu u Griču jesu srijeda, 14. svibnja u 19 sati (pretpremijera), četvrtak, 15. svibnja u 21 sat, petak, 16. svibnja u 21 sat, srijeda, 21. svibnja u 18.30 sati.

U srijedu, 21. svibnja, nakon projekcije filma održat će se rasprava pod nazivom Oživljavanje duha socijalne pravde na kojoj će sudjelovati Juraj Hrženjak, inicijator ideje osnivanja Antifašističke lige, Tvrtko Jakovina, povjesničar i profesor na Filozofskom fakultetu i Mislav Žitko, suosnivač Centra za radničke studije i predavač na Filozofskom fakultetu.

Daljnje su projekcije najavljene za četvrtak, 22. svibnja u 19 sati te petak, 23. svibnja u 19 sati.Povezano