Društvene koreografije

petak, 05.05.2017. - petak, 05.05.2017.
badco_630

BADco. otvara program Nevidljivog plesnog festivala u Hvaru 6. svibnja u 20 sati u Gradskoj loži projekcijom Izlazak radnika u tvornicu, jednim od tri filma zagrebačkog kazališnog kolektiva iz serije Institucije treba graditi.

Video materijal je sniman na tri lokacije u Hrvatskoj na kojima postoji snažna veza ili tendencija uvezivanja industrijske arhitekture, propale proizvodnje i institucionalizacije suvremenih umjetničkih praksi. Prva lokacija na kojoj se snimalo je riječka tvornica Benčić koja bi uskoro trebala postati novim Muzejem moderne i suvremene umjetnosti. Druga lokacija je zagrebački Centar za nezavisnu kulturu i mlade Pogon – Jedinstvo koji je također bivša tvornica, a danas mjesto na kojem se razvija budući socio-kulturni centar. Treća lokacija je nikad dovršeni Dom mladih u Splitu. Riječ je o projektu u kojem se napušteni ili nedovršeni industrijski ili kulturni prostori naseljavaju na 24 sata (8+8+8) i u njima se organizira rad, umjetničko zbivanje i odmor.

Film tematizira činjenicu da se transformacija rada, napuštanje tvornice i izlazak rada u grad događaju već na prvoj lokaciji snimanja filma – ispred tvornice Lumiere. Problemski, film se temelji na rekonstrukciji snimanja prvog filma ikad snimljenog koji se u svoja tri pokušaja/verzije mijenjao organiziranjem radnika da izađu iz tvornice u trajanju prve filmske vrpce – 50 sekundi. U napuštenim tvornicama sedam izvođača kroz elemente BADco. predstave 1 siromašan i jedna 0 (2008.) igra bujicu radnika, ali isprobava i druge društvene koreografije na ulazu u tvornicu: štrajk, proboj itd. Ti prizori bit su suprotstavljeni prizorima rada na postavljanju predstave od strane kazališnih radnika u tvornici te identičnim prizorima izlazaka izvedenih od strane filmskog radništva – angažiranih statista. U filmu je korišten i script za nikad snimljeni film Tomislava Gotovca Osmosatno radno vrijeme.


Povezano