Donyo Donev – sinonim za bugarsku animaciju

srijeda, 26.04.2017. - srijeda, 26.04.2017.
Stric_toni_630

Druga po redu projekcija ciklusa autorskog dokumentarnog filma KineDok projekta prikazuje se u četvrtak, 27. travnja u 20.30 sati kada će gledatelji u prostoru kluba ACME imati priliku pogledati film Stric Toni, tri budale i tajna služba.

Velika svjetska zvijezda među animatorima i ljubiteljima animacije tijekom 1960-ih i 1970-ih bio je redatelj Donyo Donev, čije ime je i dan danas sinonim za bugarsku animaciju. Istražujući zašto su ukinuta predavanja animatora Antona Trayanova na akademiji koja su uvijek bila popunjena, zašto su ”uklonili” profesora koji je studentima bio dobar duh, redateljice otkrivaju pravu kreativnu snagu koja leži iza čari filmova Donya Doneva – sjajna posvećenost i inovativna animacija Strica Tonija koja se uvijek držala u strogo kontroliranim okvirima od strane bugarske tajne policije s kojom su surađivali i Donev i drugi stariji članovi studija… 

Kontroverzni odnosi unutar komunističke Bugarske, državna kontrola i korupcija u svijetu kreativne suradnje i preuzimanje zasluga prikazano je preko dragog i simpatičnog lika i djela Strica Tonija.

Film je imao svjetsku premijeru na Sarajevo Filmestivalu 2014. i potom osvojio brojne svjetske festivale. 


Povezano