Obnovi Nigdjezemsku!

Suočen s neprestanim problemima koji narušavaju uvjete za rad, zadarski kulturni centar uputio je poziv za donacije koje će poslužiti obnovi krova.

pripremila:
Hana Sirovica
nigdjezem630 FOTO: Nigdjezemska / Facebook

Pripremila: Hana Sirovica

Smješteni mahom u prostorima nekadašnjih tvornica ili vojarni, kulturni centri u Hrvatskoj nerijetko se suočavaju s izazovima koje pred njih postavlja stara i zapuštena prostorna infrastruktura, čija dotrajalost nerijetko ugrožava sigurnost i uvjete za rad u prostoru.

Već se neko vrijeme s takvim gorućim problemom suočava društveno-kulturni centar Nigdjezemska, prvi prostor autonomne kulture u Zadru koji je nedavno pokrenuo crowdfunding kampanju. “Pozivamo vas da nas podržite u obnovi derutnog krova Nigdjezemske, koji bez obzira na naše napore i pokušaje i dalje propušta kišu i uništava inventar i djelovanje u koncertnom i izvedbenom prostoru Nigdjezemske”, poručuju iz neformalne inicijative koja brine o prostoru. “Uz stručno savjetovanje došli smo do zaključka da je najoptimalnije rješenje ponovno dizanje i mijenjanje bitumenskih katran traka i lima uz rubove krova, tj. djelomična restauracija gornjeg dijela krova”, objašnjavaju u pozivu na donacije nužnost i opseg popravaka. 

Nigdjezemska je smještena negdašnjoj kotlovnici vojarne Stjepan Radić na Voštarnici. Prenamjena te napuštene lokacije u prostor za kulturu počela je 2012. godine, zahvaljujući entuzijazmu i trudu neformalne građanske inicijative koja je skvotirala prostor. U Nigdjezemskoj su se prvi programi počeli održavati tijekom proljeća 2015. godine, a od svojih početaka do danas, centar funkcionira slijedeći “uradi sam” etiku i princip organizacije. Uz snažan koncertni i glazbeni program, u prostoriji bivše kotlovnice organiziraju se diskusije i radionice, projekcije, a prostor se koristi i kao besplatni dućan, komunalni vrt, knjižnica-infoshop te općenito kao resurs dostupan pojedincima i udrugama nezavisne zadarske scene.

Javna donacijska kampanja za pomoć Nigdjezemskoj pokrenuta je krajem prosinca i trajat će tri mjeseca, a detalji o potrebnim popravcima i načinu uplate dostupni su ovdje.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano