Uspostaviti veze tamo gdje ih nema

utorak, 20.10.2015. - četvrtak, 22.10.2015.
revija_2014_630

Booksa, Revija malih književnosti, 21-23. listopada

Revija malih književnosti prvobitno je zamišljena kao festival koji će hrvatskoj publici predstaviti manje poznate književnosti. Na Reviji su od 2005. gostovali autori iz brojnih zemalja u bližem i daljem susjedstvu, no nakon deset godina predstavljanja jugoistoka Evrope, Revija odlazi na sjever.

Estonija, Latvija i Litva imaju vrlo malo zajedničkog: govore različitim jezicima, nastajale su u različitim okolnostima, a s njima jedva da imamo i prevoditeljske veze. “Snalazili smo se kako smo znali i umjeli, estonske tekstove preveli smo preko finskog i engleskog zahvaljujući Borisu Vidoviću, za latvijske smo uspjeli pronaći entuzijastičnu Santu Domijan Zviedre kojoj su ovo prvi književni prijevodi, dok je s litavskog tekstove birala i prevodila jedina (i odlična) prevoditeljica između naša dva jezika, Mirjana Bračko. To i jest smisao Revije – uspostaviti književne veze tamo gdje su slabe ili ih uopće nema”, najava je Revije.

Revija će se u Booksi održati od 21. do 23. listopada, a u četiri dana predstavit će nam se preko 10 pisaca. Iz Estonije stižu Indrek Hargla, Jürgen Rooste, Triin Soomets, Urmas Vadi i selektor Jan Kaus. Iz Latvije stižu Pauls Bankovskis, Kārlis Vērdiņš, Sergej Timofejev, Inga Žolude i selektor Arvis Viguls. Iz Litve nam dolaze Gintaras Grajauskas, Undinė Radzevičiūtė, Tomas Staniulis i Indrė Valantinaitė.

U sklopu Revije izlazi i katalog koji će predstaviti 27 književnica i književnika suvremene estonske, latvijske i litavske književnosti. Prije kataloga svakako prolistajte i temat novog, 418. broja Zareza koji će predstaviti sedam gostujućih autora Revije

Reviju organizira Udruga Kulturtreger, a dizajn Revije potpisuje Zoran Đukić. Više potražite ovdje.


Povezano