Tisuću tri stotine i šesnaest Šibenčana

utorak, 01.09.2015. - petak, 04.09.2015.
falis_630

Ovogodišnji Festival alternative i ljevice što će se od 2. do 5. rujna održavati u Šibeniku, otvorit će povjesničar Sejo Sekson, tvorac i frontman Zabranjenog pušenja, kultnog sarajevskog benda koji na FALIŠ ne dolazi kao glazbenik i pjesnik, već kao povjesničar i po prvi put će nastupiti u toj ulozi. Tijekom službenog otvorenja Festivala na Maloj loži, bit će predstavljen prijedlog za spomenik antifašizmu, rad Šibenčanina Borka Čelara. FALIŠ je ove godine posvećen Šibenčanima, herojima Sutjeske. 

Davor Sučić, kako glasi službeno ime i prezime Seje Seksona, u Šibeniku će voditi javni razgovor s Hrvojem Klasićem, svojim profesorom i mentorom, doktorom povijesnih znanosti i docentom na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu u programu naziva Abeceda ustašluka.

Među bogatim programom, izdvaja se hrvatska premijera dokumentarnog filma Arisa Chatzistefanoua Fašizam Inc. (2014.), grčkog redatelja poznatog po filmovima Dugokracija i Katastrojka. On će u razgovoru s Igorom Štiksom govoriti o odnosu fašizma i kapitalizma, ali i trenutnoj krizi u Grčkoj i budućnosti Syrize. 

Jedna od gošći je i Angela Richter, njemačka kazališna režiserka i aktivistkinja hrvatskog porijekla, koja će u razgovoru sa Srećkom Horvatom govoriti o važnosti digitalnih disidenata i svojim susretima s Julianom Assangeom i Edwardom Snowdenom

Među preostalim gostima su Andrej Nikolaidis, Jele Brešan, Dragan Markovina, Hrvoje Klasić, Zlatko Dizdarević, Jurica Pavičić i mnogi drugi, a teme koje će ove godine pokriti treći Fališ sežu od “abecede ustaštva”, preko odnosa crkve i antifašizma, sve do situacije u Siriji, ali i mogućnostima otpora u pustinji postsocijalizma. 

Kao krovnu temu Fališ ove godine, u povodu sedamdesete godišnjice kraja Drugog svjetskog rata, uzima antifašizam. Za vizualni identitet festivala zaslužan je dizajner Ante Filipović Grčić, ujedno i art-direktor FALIŠ-a. Plakat tako krasi brojka 1316 na crvenoj zvijezdi, čime se odaje počast tisuću tri stotine i šesnaest Šibenčana koji su sudjelovali u ključnoj bitci Drugog svjetskog rata na području nekadašnje Jugoslavije – onoj na Sutjesci, gdje je 18000 partizana napalo 127000 njemačkih vojnika. 

Program potražite ovdje.