Sve o Godardu

četvrtak, 03.09.2015. - utorak, 29.09.2015.
jl_godard

Ovogodišnje Filmske mutacije će u Zagrebu, Rijeci, Puli i Ljubljani prikazati četrdesetak Godardovih filmova i video radova, te donosi niz predavanja i razgovora u programu pod naslovom Govoriti o Godardu. Glavnina će se programa održati od 4. do 19. rujna u Zagrebu, a dio programa bit će predstavljen u Art-kinu Croatia u Rijeci od 11. do 15. rujna, dio u Kinu Valli u Puli od 19. do 30. rujna, dok će dio biti prikazan i u Slovenskoj kinoteci.

U goste dolaze Godardov bliski suradnik Fabrice Aragno, koji će govoriti o njihovim protu-3D eksperimentima u novijim radovima; francuska filmologinja Nicole Brenez koja će predstaviti program pod naslovom Jean-Luc Godard: umjetnost, tehnologija, diktatura; jedan od najutjecajnijih filmskih kritičara, pisac i predavač Jonathan Rosenbaum koji će govoriti o kontinuitetima Godarda kao filmskog povjesničara od njegovih prvih radova u programu naslovljenom Film kao kritika, film kao povijest; autorica Claudia Siefen koja će pokazati svoju filmsku poemu o Ludwigu Wittgensteinu Ludwigova vrpca; autor filmološkog istraživanja i knjige Godard kao povjesničar Michael Witt koji će predstaviti filmsku atrakciju predavanje-remedijaciju U potrazi za Godardovim filmom Spašavaj život (tko može), te filozof, pisac i video umjetnik Jordi Vidal koji će prikazati vizualnu povijesnu spiralu Walter Benjamin, Anđeo povijesti.

Za programsku knjigu Filmskih mutacija i godišnji program Serije za invizibilno kino (12 x 12) pripremljeni su prijevodi 12 Godardovih manifesta i 12 slika: za 12 filmskih performansa tijekom sljedećih 12 mjeseci, do desetih Filmskih mutacija. Jedan od 12 Godardovih manifesta Radnici Renaulta o filmu Crveni krug u koncertnom čitanju predstavit će Vilim Matula i Siniša Labrović uz “radničku glazbu” Franz Kafka Ensamblea.

U sklopu festivala u Galeriji Forum KIC-a bit će otvorena i izložba pod naslovom Broj dva i nakon / Paralelni ekrani kustosice suvremenih umjetničkih praksi Pascale Cassagnau (kustosice novomedijske i audiovizualne zbirke – Centre National des Arts Plastiques). Izložba predstavlja video radove šestero vizualnih umjetnika – Jordija Vidala, Martina Le Chevalliera, Valérie Jouve, Philippea Schwingera, Frédérica Mosera i Marie Voignier, koji proširuju pitanja privatizacije javnog prostora i izlaganja privatnog prostora, tvornice i doma, nastavljajući ideje filma Broj dva Jean-Luca Godarda.

Filmske mutacije: festival nevidljivog filma organizira Film-protufilm u partnerstvu s Hrvatskim filmskim savezom – Filmskim programima kina Tuškanac te u suradnji s Art-kinom Croatia u Rijeci, Galerijom Forum – KIC u Zagrebu, Kinom Valli u Puli, Slovenskom kinotekom u Ljubljani, Austrijskim Filmskim muzejom u Beču, Jugoslovenskom kinotekom u Beogradu, Veleposlanstvom Republike Srbije u Republici Hrvatskoj te manifestacijom Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj. 

Detaljan program manifestacije potražite ovdje


Povezano