Supetar Super Film Festival

ponedjeljak, 13.07.2015. - petak, 17.07.2015.
ssff_630

Supetar, Brač, 14-18. srpnja

Sedmo izdanje Supetar Super Film Festivala održat će se od 14. do 18. srpnja u Supetru na otoku Braču, a tijekom šest dana službenog festivalskog programa publiku očekuje čak 40 izvrsnih filmova recentne domaće, regionalne i europske produkcije dokumentarnog filma kratkog i dugog metra čime je Supetar oborio vlastite rekorde. Velika novost je i uvođenje dviju novih festivalskih lokacija (ljetno kino Supetar i ljetno kino Ratac na rivi) i tri nova popratna programa. 

Uz službenu konkurenciju, u kojoj će ove godine biti prikazano 14 filmova iz deset zemalja i već tradicionalnu Retrospektivu koju je za nas odabrao Đelo Hadžiselimović, festival će obogatiti selekcija glazbenog dokumentarnog filma i animiranog dokumentarnog filma te novi program pod nazivom Retrospektiva autora, koji će ove godine predstaviti rad bosanskohercegovačkog redatelja Nedžada Begovića.

U službenoj konkurenciji osam filmova bit će premijerno prikazano u Hrvatskoj, a među njima se ističu filmovi kao što je Every face has a name Magnusa Gerttena koji se bavi traumama preživjelih iz Drugog svjetskog rata. Hrvatsku premijeru imat će i film Super-Unit autorice Terese Czepiec, prikazan na festivalu DOK Leipzig, najuglednijem europskom festivalu dokumentarnog filma. Film se bavi nasljeđem vizionarskih ideja Le Courbesiera i njihovim utjelovljenjem u golemoj stambenoj zgradi u poljskim Katowicama. Topla priča o odrastanju čeka nas u filmu Giovanni and the water ballet nizozemske autorice Astrid Bussink koji prati dječaka Giovannija koji želi sudjelovati u nacionalnom prvenstvu u sinkroniziranom plivanju, namijenjenom prvenstveno za djevojčice. Domaće snage u službenoj konkurenciji predstavlja film Ana Trg Jelene Novaković o dvjema prodavačicama religijskih suvenira koje drže štandove ispred crkve i njihovoj interakciji bez koje je trg nezamisliv. Film je nedavno nagrađen na Festivalu mediteranskog filma u Splitu, a na Supetru nastavlja svoju dalmatinsku turneju. 

U retrospektivi koju je odabrao Đelo Hadžiselimović svakako vrijedi istaknuti dva domaća dokumentarna hita koja se bave aktualnim društvenim problemima. Prvi je Djeca tranzicije Matije Vukšića koji dolazi na Supetar nakon turneje regionalnim festivalima. Film je to koji se bavi generacijom rođenom početkom stoljeća, njihovim odrastanjem, snovima i društvom u kojem žive. Utopija Mladena Ćapina slici Hrvatske kao zemlje s bogatom prirodnom i kulturnom baštinom koja je trebala postati nova Švicarska suprotstavlja sliku o hrvatskoj politici, nikad ispunjenim obećanjima, korupciji i svemu što politiku kod nas prati.

Uz šest službenih festivalskih dana, program započinje već 13. srpnja na već tradicionalnom nultom danu, kojeg će i ove godine obilježiti projekcija Oscarom nagrađenog dokumentarca – ove godine to je Citizenfour redateljice Laure Poitras koji govori o Edwardu Snowdenu, s kojim je autorica snimila niz intervjua u Hong Kongu i prije otkrivanja njegovog identiteta. Film koji je aktualniji nego ikada zasigurno će izazvati veliki interes supetarske publike. 

Uz bogat filmski program, festival će tradicionalno održati i niz popratnih programa, kao što su dvije radionice dokumentarnog filma – za djecu i za mlade i odrasle, razgovori i druženja s autorima filmova, predavanja Đele Hadžiselimovića i Nedžada Begovića, izložba fotografija sa prethodnih izdanja festivala, a sve one koji posjete Supetar čekaju i brojni gosti iznenađenja. 

Više potražite na Facebook ili službenoj stranici festivala.


Povezano