Supetar Super Film Festival

nedjelja, 13.07.2014. - petak, 18.07.2014.
autofocus_630 Autofocus, Boris Poljak

Kao uvertiru i prigodan warm up day organizatori predstavljaju nulti dan Festivala – 14. srpnja – koji će tamošnju publiku promptno prebaciti s nogometnih na dokumentarna uzbuđenja. Od 21 sat, naime, bit će upriličena projekcija Oscarom nagrađenog U potrazi za SugarManom (2013) nedavno preminulog Malika Bendjelloula, priča o dva južnoafrička novinara koji nastoje otkriti što se dogodilo s njihovim idolom, američkim folk-glazbenikom Sixtom Rodriguezom.

Službeno otvaranje Festivala zakazano je za utorak 15. srpnja, koji će vrata otvoriti gorko-slatkom komedijom o najneobičnijem zanimanju na svijetu, jednostavna imena Pogrebnik (2013) snimatelja, scenarista i redatelja Dragana Nikolića, ujedno i gosta SSFF-a, s kojim će poslije projekcije biti upriličena i čašica razgovora. Intimnim portretom glavnog protagonista, koji radi u pogrebnom poduzeću svog tasta, a ne morbidnom pričom o smrti kako bi se moglo na prvu pretpostaviti, ovaj je dokumentarac već oduševio i do suza nasmijao zagrebačku publiku na ovogodišnjem ZagrebDoxu.

Od filmskih poslastica iz domaćeg programa organizatori izdvajaju višestruko nagrađivani dokumentarac o žrtvama kredita u švicarcima, U braku sa švicarcem (2013) istaknutog filmskog kritičara Arsena Oremovića, zatim kontroverznu priču felinijevskog stila o jednom neobičnom splitskom kvartu u kojem vlada samo jedna svetinja – Hajduk – u filmu Brda 21000 Split (2012) Silvija Mirošničenka, inače i autora vrlo popularnog autobiografskog doxa o glazbeniku Edi MaajciSevdah o rodama (2007).

Mirošničenko će upravo u Supetru premijerno prikazati svoj najsvježiji uradak, Prozor na život (2013), dokumentarni eksperiment o zavorenicima koji je dosad zbog tabu-teme bio zabranjen te je stoga izostao i s ovogodišnjeg ZagrebDoxa. Bračkoj publici bit će predstavljen i izvrsno promišljen, skrivenom kamerom snimljen i urnebesno duhovit dokumentarac Autofocus (2013) Borisa Poljaka u kojem gledatelji svjedoče preobrazbi prostora u pozornicu gdje se izmjenjuju neobični događaji, a slučajni turisti postaju glumci u predstavi. Film je tek što je ugledao svjetlo dana pomeo konkurenciju i pobrao većinu važnijih nagrada na domaćim i regionalnim festivalima.

I ove godine ponovno je za presjek najboljih recentnih europskih dokumentaraca zadužen Oliver Sertić, a ono najbolje retrospektivno iz domaće produkcije pak stiže prema receptu Đele Hadžiselimovića, u programu pod nazivom Odabrao Đelo HadžiselimovićOd europske produkcije tu su još Duh četrdeset i pete Kena Loacha, portret jedne epohe Ujedinjenog kraljevstva, izvrsna Joanna (2013) Anete Kopacz, koja prati hrabru Poljakinju oboljelu od raka te mnogi drugi filmovi koje detaljno možete provjeriti na službenoj stranici festivala.

Kao i svakog ljeta dosad, ulaz na sve projekcije i popratna događanja je slobodan, kao i na radionicu dokumentarnog filma pod voditeljskom palicom Ivane Todorović i Zlatka Zlatkovića za djecu i mlade, na koju se jedino zbog ograničenog broja polaznika treba unaprijed prijaviti na adresu elektroničke pošte ili putem facebook stranice.


Povezano