Subversive Festival

petak, 02.05.2014. - petak, 16.05.2014.
eric_cantona_630

Zagreb, 3-17. svibnja

Ovogodišnji Subversive Festival, s naslovnom temom Moć i sloboda u doba kontrole: mreže – ideologija – alternative, održava od 3. do 17. svibnja u Zagrebu.

Na najraznolikijem programu dosad – filmskom, forumskom i konferencijskom dijelu, Sajmu angažirane književnosti i Školi suvremene humanistike, propitivat će se kako birokratizacija i fragmentacija društva dovode do intruzivnog umrežavanja silnica kontrole koje su ispod praga društvene vidljivosti. Među više od stotinu predavača bit će i marksist i profesor sociologije na Cambridgeu Göran Therborn, redateljica, glazbenica, feministička i postkolonijalna teoretičarka Trinh T. Minh-ha, kulturalni teoretičar i začetnik projekta Nationwide David Morley, zatim Catherine Malabou, čija je teorija presjek neuroznanosti, psihoanalize i političke filozofije te feminizma, profesor Sveučilišta u Londonu i autor knjige Prekarijat, nova opasna klasa Guy Standing, potom Rastko Močnik, slovenski sociolog, teoretičar književnosti, prevoditelj i politički aktivist te sa Slavojem Žižekom i Mladenom Dolarom začetnik psihoanalitičke škole u Ljubljani, pa François Laruelle, prema riječima Gillesa Deleuzea i Pierre-Félixa Guattarija “najvažniji europski nepoznati filozof današnjice” te John Hutnyk, Evgenia Čirikova i mnogi drugi. 

Škola suvremene humanistike namijenjena je studentima diplomskih (MA) studija humanističkih usmjerenja s područja šire regije. Organizirana je kao niz predavanja iz različitih disciplina okupljenih oko jedinstvenog problema. Cilj je uspostaviti mjesto interdisciplinarnog promišljanja problema neoliberalnog kapitalizma koje se nalazi između civilnog sektora i javnih obrazovnih institucija. Sveučilišni obrazovni programi problematizirat će suvremene probleme kroz optiku teorijske produkcije druge polovice dvadesetog stoljeća, dok izvaninstitucionalni oblik suradnje civilnog i javnog sektora omogućuje otvaranje prostora novim teorijama i oblicima interdisciplinarnog proučavanja koje je onemogućeno strukturom discipliniranog sveučilišta. 

Filmski segment pruža različite pristupe artificijelnosti prostora i teatra, u rasponu od Alaina Resnaisa (Voljeti, piti, pjevati) do cocteauovskih erotskih igara (Susreti poslije ponoći), koji pokazuju da su glumački transferi Erica Cantone sumanutiji od onih nogometnih. Bit će tu i otmica, onih neozbiljnih (Otmica Michela Houellebecqa) i vrlo ozbiljnih (Sangue). Prikazat će se i Wetlands Davida Wnendta, snimljen prema istoimenom erotskom romanu Charlotte Roche, koji se na lanjskom Locarnu prometnuo u ultimativni skandal. Tu je i otkriće berlinskog Foruma, Forma Ayumi Sakamoto, inače asistentice Shinye Tsukamota, te jedan atipični glazbeni osvrt na grčku krizu u zvucima rebetika (Indebito). U goste nam dolaze slavna feministička teoretičarka i sineastica Trinh T. Minh-ha, kojoj će biti posvećena velika retrospektiva, te francuski glumac Niels Schneider (Les rencontres d’apres minuit) i Max Linz, autor filma Ich will mich nicht kunstlich aufregen, jedan od trenutno najradikalnijih autora u zoni novog njemačkog filma. Na kraju filmskog dijela, koji traje od 3. do 10. svibnja, dodijelit će se po ocjenama stručnog žirija i nagrada WILD DREAMER za najbolji igrani, najbolji dokumentarni, najbolji film po ocjeni publike i životno djelo.

Zagreb Subversive Forum nastavit će sa svojim radom kao dinamična platforma koja okuplja različite aktere i inicijative. U ovogodišnjem programu, koji će se od 12. do 16. svibnja odvijati u ZKM-u i KIC-u, Forum će okupiti zainteresirane građane, istraživače, aktiviste i umjetnike koji propituju politiku migracija, feminističku teoriju i praksu kao i alternativne oblike potrošnje i proizvodnje energije. Sva tri programa pokušat će istražiti emancipacijski potencijal i prostor za suradnju u tim područjima.

Nikad bogatiji Sajam subverzivne književnosti otvara se u kinu Europa 6. svibnja trima tribinama koje propituju razorne teme nasilja, zatvora i tijela na kojima će sudjelovati pisci, suci, upravitelji kaznionica i aktivisti, a razgovore će moderirati Aleksandar Stanković i Neven Vulić. Ece Temelkuran, turska aktivistica i spisateljica, otvara niz promocija javljanjem uživo videolinkom, dok će kasnije biti predstavljeni i novi prijevodi informatičkog pionira Jarona Laniera, utjecajnog Davida Harveyja, nagrađenog novinara Glenna Greenwalda (o WikiLeaksu, odnosno zviždaču Edwardu Snowdenu), ali i sjajne Virginije Woolf, zajedno s njezinom biografijom. Novi antologijski brojevi časopisa Poezija i Relations, ali i nova Libra Libera nisu jedini domaći aduti. Zbornik Fakulteta političkih znanosti Demokracija u 21. stoljeću? propituje stvarne mogućnosti demokracije, u doba nakon što je oduševljenje njome prilično splasnulo. Sublit Cafe okupit će regionalne pjesnike i kantautore u obilježavanju stote obljetnice od početka Prvog, i sedamdeset i pet od početka Drugog svjetskog rata. Hrvatski PEN centar dovodi nam izuzetne goste, među kojima i Jacka Hirschmana, američkog pjesnika koji je izbačen sa sveučilišta UCLA jer je nagovarao studente da se odupru mobilizaciji i ne idu u Vijetnam, te će o njemu biti prikazan i dokumentarac u dvorani Müller.

Popratni program uključuje veliki koncert glazbene zvijezde, aktivista i karizmatika Rachida Tahe, kojeg festival dovodi u suradnji sa Žednim uhom. Ovaj Francuz alžirskih korijena dolazi po prvi put u Hrvatsku u sklopu europske turneje s osmeročlanim bendom. Nadimak “kralj rock’n’raija” dobio je zbog vrhunskog spoja zapadne i orijentalne glazbe – rocka, punka, elektronike s tradicionalnim i urbanim ritmovima poput chaabija i raija. Koncert će se održati 11. svibnja u Tvornici kulture, a dan kasnije imat ćemo priliku slušati i njegovo predavanje na Konferenciji u 19 sati u kinu Europa na temu migracija, Arapskog proljeća, prosvjeda u BiH, uloge umjetnosti u krizom i recesijom devastiranoj društvenosti, nasilju u Ukrajini.

Više potražite ovdje.


Povezano