Split Calling – festival suvremenog cirkusa i umjetnosti na otvorenom

Split, razne lokacije
petak, 20.10.2023. - nedjelja, 22.10.2023.
Cirkus Kolektiv / FOTO: Damira Kalajžić

Od 20. do 22. listopada udruga Cirkus Kolektiv po prvi put organizira Split Calling – festival suvremenog cirkusa i umjetnosti na otvorenom. Raspored je dostupan ovdje.

Tijekom tri dana festivala koji će se održavati na odabranim lokacijama javnog prostora centra grada Splita ponudit će se program koji za cilj ima stvaranje nove vizije i percepcije tih istih prostora obilježenih turistifikacijom, gentrifikacijom i monokulturnom transformacijom sadržaja. Program koji festival donosi pruža nove kvalitete i slojeve kojima će se obogatiti postojeći prostori. Program obuhvaća četiri predstave i performanse različitih formata od čega su dva rada u nastajanju te dodatni umjetnički i edukacijski program, a ugostit će umjetnike suvremenog cirkusa i mnogih drugih umjetničkih disciplina grčkog, irskog, talijanskog, slovenskog i hrvatskog podrijetla. 

Osim formata predstava kakve će nam prikazati kolektiv Hands down Circus ili slovenski umjetnik Tjaž Juvan, predstavit će se i format performativne šetnje grčke umjetnice Anthi Kougia i hrvatske umjetnice Nikoline Majdak, a talijanski umjetnici će u sklopu partnerskog projekta Solo but not alone prikazati izvedbe radova u nastajanju. 

Dodatni umjetnički program obuhvaća predavanja u kojima će vizualna umjetnica Lana Stojićević i kustosica te suosnivačica Culture Hub Croatia Jasmina Šarić predstaviti svoje djelovanje i praksu u kontekstu javnog i privatnog prostora. Osim toga u subotu će se otvoriti izložba umjetničkih fotografija projekta Touristas nastala u suradnji s vizualnim umjetnikom Darkom Škrobonjom. Edukacijski program će ponuditi dvije masterclass radionice u disciplinama partnerske akrobatike, stojeva i žongliranja. 


Povezano