Audio vodstvo: “Endless Becomings” Pavla Mijuce

Pavle Mijuca u splitskom se Prostoru predstavlja izložbom o negativnom urbanističkom razvoju obale.

autorice:
Maja Feher i Kristina Tešija

Endless Becomings, otvorena 25. kolovoza, prva je samostalna izložba umjetnika Pavla Mijuce koji se u splitskom Prostoru predstavlja serijom radova koji se fokusiraju na nagli razvoj obale pod utjecajem (masovnog) turizma, apartmanizacije i betonizacije, kao i posljedica korupcije, gentrifikacije i bespravne gradnje.

Najrecentniji od njih, a koji je razvio u sklopu studija na Sandberg Institutu u Amsterdamu, rad je koji istražuje i analizira fenomen obalnog razvoja na primjerima Scheveningen Bada u Nizozemskoj, i Žnjana u Hrvatskoj, suprotstavljajući povijesti obaju pomorskih dobara, ali i nastojeći otkriti njihove sličnosti i specifičnosti. Referirajući se na posljednji prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, Mijuca spekulira o mogućoj budućnosti hrvatske obale Jadrana.

FOTO: CHC arhiva

U serijalu koji uključuje radove naziva Betoniziraj!, A Catwalk on Riva i Pukni puško, rodilo se muško, umjetnik istražuje fenomenologiju urbanizma pod utjecajem turizma u Splitu, a polazište i ponavljajući motiv je Duje, macho investitor koji utjelovljuje problematiku urbanističkog planiranja poput korupcije, gentrifikacije, bespravne gradnje i nereguliranog planiranja.

FOTO: CHC arhiva

Sličnu problematiku prostornog planiranja, ovaj put istražujući fenomenologiju grada Zagreba, predstavlja kroz rad The City is My Lunapark!, razvijen u okviru Vizkulturinog istraživačko-obrazovnog programa Kako misliti urbanizam i javni prostor.

Izložba u kreativnom hub-u Prostor, u organizaciji Platforme “Culture Hub Croatia” ostaje otvorena do 20. rujna, a moći će se pogledati radnim danom od 10 do 19h.

Snimila: Maja Feher
Pripremila: Kristina Tešija

Fotografija: CHC
Vizual: Klasja Habjan

Objavljeno
Objavljeno

Povezano