Rizik, ranjivost i izloženost

nedjelja, 10.06.2018. - nedjelja, 12.08.2018.
perforacije_18 FOTO: Igor Pauška

Festival Perforacije ove se godine održava po deseti put, od 11. lipnja od 13. kolovoza i to programima u sedam gradova kojima se nastoji decentralizirati kulturnu scenu i podržati nezavisne umjetnike. 

Kako je riječ o jubilarnom izdanju festivala koji je uvijek u svom fokusu imao inovacije u formi i sadržaju, ovogodišnji program djelomično je, kako stoji u najavi, nastao pozivom za umjetnike zainteresirane za razvoj suradnji i istraživanje novih “teritorija”. Suradnički umjetnički oblici, koji potencijalno uključuju i područja neumjetničke ekspertize, omogućuju ispitivanje međusobno udaljenih diskursa – što za obje uključene strane može predstavljati rizik, ranjivost i izloženost, ali istodobno potencijal i novi resurs. 

Program Perforacija započinje u Dubrovniku 11. lipnja Sajmom knjiga nezavisnih izdavača te dan kasnije premijernom izvedbom predstave Sve četiri za jedno. Na rubu dodira i kaosa Ane Kreitmeyer. Pored nje, izvedbeni program uključuje i premijere Zrinke Šimičić u suradnji s Martinom Mezak, Adamom Semijalacom i Lanom Hosni (Okrutna, okrutna priroda), Nikoline Komljenović i Božidara Šumia (GLA  SANJE: Ob jektusu bjektprela ziglas) te Tina Dožića i Colina Blacka, nagrađivanog umjetnika iz Australije, s izvedbom Machine Life in the Bush of Ghosts.

Noć performansa u svim gradovima uključuje velik broj umjetnica koje neapologetski razmatraju društvena pitanja – od propitivanja zapadnjačkog stava spram burke kojeg provodi Ksenija Kordić, preispitivanjem odnosa moći u “naoružanom” radu Kristine Marić, aktualne finalistice za nagradu Radoslav Putar, ili pak pitanja primjerenosti ženskog diskursa u radu mlade danske umjetnice Karen Nielsen.

Obol festivalskom ispitivanju domena pružaju i instalacije jer zagrebačko izdanje otvorit ćemo site specific instalacijom Ivana Lušičića Liika, predstavit ćemo rad Magdalene Pederin koji razmatra zaštitu osobnih podataka, a festival će posjetitelji na zatvaranju zagrebačkog izdanja pojesti – u obliku jestive invazivorne instalacije kolektiva Na Oko.

Ovogodišnji novitet je program suradnje Akademije dramskih umjetnosti i Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu čiji aktualni i bivši studenti, uz mentorstvo Vedrane Klepice i Deborah Hustić, stvaraju suradničke radove pod imenom NMDT.

Publici će se predstaviti i rezultati rezidencija talijanskog umjetnika Davidea Valrossoa te danske umjetnice Gunille Lind. Kao i svake godine, segment festivala posvećen je i ekologiji – najmlađi će posjetitelji učiti o interaktivnoj mapi stabala u Zagrebu, pisati pisma gradskom drveću i učiti o energetskoj održivosti.

Nakon Zagreba, Noć performansa u Osijeku pokazat će radove Nebojše Vukovića i Nicole Hewitt, Vide Guzmić i Ivana Slipčevića, a u Koprivnici svoje radove će predstaviti Ksenija Kordić, Bojan Koštić i Nebojša Vuković.

Koprivničke Perforacije otvara Nebojša Vuković performansom Cipelar. Vukovićev rad reakcija je na sve prisutnije iseljavanje kojemu svjedočimo svakodnevno diljem Hrvatske. Ksenija Kordić predstavit će se radom Feministički niqab koji analizira odnos feminizma i Islama kroz njihovu opoziciju (neo)liberalizmu. Večer Perforacija zatvara video-instalacija Transfiguracije Bojana Koštića koja kroz istraživanje transformativne naravi svakodnevnih rituala prikazuje slow portrait u ikoničko-sakralnoj formi, uz prateću ambijentalnu skladbu Ivana Grobenskog. Okupljanje počinje u subotu, 14. srpnja u 18 sati, ispred Muzeja grada Koprivnice (Trg dr. Leandera Brozovića 1), a radovi će biti predstavljeni na još dvije lokacije – Trgu mladosti 18 i sinagogi u Svilarskoj ulici.

Zadnja stanica Perforacija 2018. godine je Zadar gdje se uz Noć performansa održava i izvedba D.B. Indoša i Tanje Vrvilo.

Detaljan raspored pratite na službenoj stranici festivala. 


Povezano