Kreativnost u vlastitom domu

Programom Kućni performansi udruga Domino i niz suvremenih umjetnika_ica teže potaknuti publiku da zaigrano odgovori na izazove dugotrajnog boravka u kući.

pripremila:
Hana Sirovica
babićweb

Foto: Milijana Babić, Izbjegavanje kratkog spoja. Izvor: Perforacije / Facebook

Pripremila: Hana Sirovica

Uslijed mjera zaštite od epidemije, hešteg #ostanidoma pojavljuje se kao zajednički nazivnik svakodnevice mnogih od nas, a virtualni prostor postaje jedino moguće poprište praćenja suvremene umjetničke produkcije. Dugačkom popisu različitih nedavno pokrenutih online kulturnih sadržaja priključila se i zagrebačka udruga Domino. Riječ je o udruzi čije su aktivnosti inače prije svega usmjerene mediju žive izvedbe, dok njihove produkcije vrlo često odgovaraju na aktualna društveno-politička zbivanja.

Budući da su izvedbene umjetnosti u trenutnoj situaciji “na čekanju” do daljnjega, a većina umjetnica_ka i gledatelja_ica provodi dane u svojim domovima, Domino se udružio s nizom domaćih suvremenih umjetnica_ka na prostoru društvenih mreža, gdje su počeli objavljivati Kućne performanse. Ovaj program pretpostavlja recepciju u uvjetima kućne izolacije, a teži potaknuti publiku da zaigrano odgovori na izazove dugotrajnog boravka u kući. Svakih nekoliko dana na Facebook stranici Perforacija, središnjeg programa udruge, objavljuju se upute za svakodnevne intervencije prema konceptima pojedinih umjetnika_ca. Zasad su svoje prijedloge za intervencije u prostor vlastitog doma objavili izvedbeni umjetnici Bruno IsakovićMilijana Babić, a narednih dana pridružit će im se Vedrana Klepica, Josipa Bubaš, Igor Grubić i Vesna Mačković. 

Upute Milijane Babić u šaljivom tonu pozivaju na intervenciju u izolaciju poigravanjem s izolacijskom trakom. Ova intervencija, čiji je naziv Izbjegavanje kratkog spoja, zamišljena je “kao odgovor na psihozu koju trenutno živimo s ciljem da se našalimo na njezin račun, i nasmijemo joj se u lice putem imaginarnog bijega u (ne)moguće svjetove”, objasnila je umjetnica u opisu.

U “recepturi” U iščekivanju kraja Brune Isakovića publiku se pak potiče na dokumentaciju fragmenata kućne izolacije, odnosno različitih predmeta ili gesti koje čine svakodnevni ritual. “S obzirom na okolnosti koje nikome nisu pale niti na kraj pameti i gdje smo svi izvukli kraći kraj, pozivam vas da idemo do kraja, metaforički stanemo na kraj toj priči te spojimo kraj sa krajem”, zapisao je Isaković. 

Na sudjelovanje u  projektu čiji je cilj potaknuti kreativnost u boravku kod kuće pozvani su svi, a svoje odgovore svoj odgovor na dosadašnje izazove, ali i one koji će uslijediti narednih dana, osim u komentarima na same intervencije možete objaviti i na društvenim mrežama uz oznaku #kucniperformans. 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano