Višeslojni pristup teškim temama

Započinje zagrebačko izdanje Perforacija koje nudi promišljanje odnosa čovjeka i prirode, aktivnog starenja i nasljeđa i reakcije na nepravdu i nasilje.

pripremila:
Martina Kontošić
vesna stilinović

Vlasta Delimar i Vesna Stilinović: Prema dostojanstvu (starenja)

Pripremila: Martina Kontošić

Zagrebačko izdanje Festivala izvedbenih umjetnosti Perforacije počinje 29. lipnja i traje do 3. srpnja na različitim lokacijama, te se kroz različite perspektive i uz gostovanje vizualnih, izvedbenih i filmskih umjetnica i umjetnika bavi višeslojnim temama.

Program u organizaciji udruge Domino nudi promišljanje odnosa čovjeka i prirode, aktivnog starenja i nasljeđa, reakcije na nepravdu, neravnopravnost i nasilje. Podržavajući podzastupljene umjetničke forme, umjetnost u javnom prostoru grada te potičući društveno angažirano umjetničko djelovanje, Perforacije i ove godine obuhvaćaju plesne predstave, multimedijske izvedbe, performanse u kazališnom i javnom prostoru te šetnju i umjetničku prezentaciju u prirodi. Prema riječima organizatora, pred posjetiteljima je i izvedbeno čitanje Zagrebačkog velesajma, a ispred Vlade RH pljeskanje i smijanje u lice odgovornima za stanje u potresom razorenoj Baniji.

Festival započinje 29. lipnja u Pogonu Jedinstvo predstavom o ishodištu čovjeka Mije Štark te u Zagrebačkom plesnom centru izvedbom o ranjivosti Mije Zalukar. ZPC je mjesto održavanja i radionice o glasu koju vodi Lucija Barišić. 30. lipnja Kulturni centar Travno ugošćava performans o dostojanstvu starenja Vlaste Delimar i Vesne Stilinović.

OPERA COMMERCIALE (POZOR! WORK-IN-PROGRESS) :: 1. IZVEDBENO ČITANJE ZAGREBAČKOG VELESAJMA, SONJA LEBOŠ

Opera Commerciale (POZOR! work-in-progress) :: 1. izvedbeno čitanje Zagrebačkog velesajma prema inicijalnom konceptu Sonje Leboš na rasporedu je 1. srpnja. Nikolina Majdak isti dan na Dolcu predstavlja “pokretnu teretnu instalaciju” posvećenu ženama koje su svakodnevno nosile teške terete na svojim glavama. Arijana Lekić Fridrih na Trgu žrtava fašizma predstavlja instalaciju koja se bavi poraznom statistikom femicida, a u Tkalčićevoj ulici audiovizualnom instalacijom ukazuje na problematičan upis bećarca na popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva UNESCO-a.

NEMA ŽENE BOLJE OD KRMAČE; ARIJANA LEKIĆ FRIDRIH

U subotu, 2. srpnja, stanovnici Banije i Siniša Labrović na Trgu sv. Marka izvode performans je posvećen potresima koji su razorili Baniju. Dan ranije Labrović na istom mjestu izvodi performas Iz rječnika. Program zaključuje dvosatna šetnja Medvednicom kojom se s autorom Tinom Dožićem istražuje “začudne odnose između doživljajnosti zbilje i mentalnog zdravlja pojedinca, tehnosfere i digitalne prostornosti te divljih krajolika i planina”.

Više o sadržaju programa i rasporedu potražite na linku.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano