Posvuda, samo strojevi

ponedjeljak, 17.12.2018. - subota, 02.02.2019.
Ief_Spincemaille_device_art_630

Device_art, Strojevi nisu sami, Zagreb, Rijeka, 18. prosinca – 3. veljače

“Posvuda, samo strojevi, strojevi koji nisu sami”. Ova upečatljiva izjava kustosa ZHANG Ga u samom je srcu šestog izdanja Device_art festivala i njegove velike centralne izložbe Strojevi nisu sami koja se otvora 18. prosinca u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti s početkom u 19 sati, a ostaje otvorena do 3. veljače 2019. godine. Izložba predstavlja 25 međunarodnih umjetnika i 21 rad koji mapira suvremeno djelovanje strojeva i ljudsku kohabitaciju s njima.

Radovi umjetnika na izložbi predstavljaju najbolje od svjetske suvremene umjetnosti koja se bavi tehnologijom, robotikom i mašinama te temama poput umjetne inteligencije i kibernetike. Ukorijenjena u lokalnu zajednicu i okoliš, izložba odražava ideju strojne ekologije – svjetonazor ujedinjenosti u cjelinu koja prosperira tako da svakom svome dijelu, s jednakom pažnjom, poštovanjem i značenjem, osigurava mjesto unutar te cjeline. 

 

Diskurzivni program Device_art festivala sačinjen je od četiri tematska panela o umjetnosti, tehnologiji i društvu: Kratki spoj, Postmordijalne bare, Autonomni odnosi, Tehnomitologij. Ovaj jednodnevni program održat će se 20. prosinca od 16 do 21 sati u Muzeju suvremene umjetnosti, a na panelima će sudjelovati jedanaest umjetnika predstavljenih na izložbi. Paneli su otvoreni za javnost, a ulaz je besplatan. 

Zagreb će za vrijeme festivala postati najveće regionalno okupljalište kreativaca, umjetnika, inženjera, znanstvenika i tehnologa. Festival će ponuditi brojne popratne atraktivne sadržaje za sve uzraste, od afterpartyja otvorenja izložbe u Podmornici kompleksa Katran s DJ duom Blažević & Боровић, koncerta, do edukacija za umjetnike i građane te kino programa. Posebno se u programu ističe i pet live zvučnih performansa u subotu, 26. siječnja u MSU Zagreb kada će festival ugostiti Future DiverCities Lab i nove nade europske umjetničke scene. Najmlađi posjetitelji na festivalu će uživati u brojnim radionicama na temu robotike i novih tehnologija te veza između ekologije i tehnologije. 

Festivalsko zagrijavanje započelo je 7. prosinca u Splitu s umjetničkim performansima i radionicama u Domu mladih, dok će riječki program u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti 29. siječnja biti nastavak zagrebačkog programa performansa Future DiverCities Lab. Iz Zagreba u Rijeku tako putuju norveški umjetnik Mathias Loos, francuski umjetnici Valentin Durif, Lucas Paris i Elio Libaude te nizozemsko norveška umjetnica Jiska Huizing.

Informacije o šestom Device_art festivalu pratite putem Facebook stranice, Instagram profila udruge Kontejner i internetske stranice


Povezano