Podizanje svijesti o snazi prirode

četvrtak, 31.08.2017. - subota, 02.09.2017.
Skradinski_buk_630

Od 1. do 3. rujna povijesni centar grada Šibenika postaje mjesto prvog izdanja festivala Green Eye Nature Is Watching You / Priroda te gleda.

Festival je posvećen temama zaštite okoliša i očuvanja prirode, odnosno biljnog i životinjskog svijeta, a razvija se u suradnji s Nacionalnim parkom Krka i pod producentskom palicom Zdenke Gold. Glavni je cilj festivala Green Eye podizanje svijesti o snazi prirode i ekološkim izazovima s kojima se suočava naša civilizacija, a to su globalno zatopljenje, zagađenje okoliša i izumiranje ugroženih vrsta.

Festival će otvoriti film Hvala na kiši koji prati priču kenijskog poljoprivrednika Kisiluana na putu do UN-ove konferencije o klimatskim promjenama. Film Prije poplave govori o putovanju Oscarovca Leonarda DiCapria kroz pet kontinenata i Arktik i razgovore sa znanstvenicima, svjetskim vođama i lokalnim stanovništvom. Subotnju večer započinje Sjeme: Neispričana priča, o sjemenu kao vrijednom resursu kojeg u kontroli drže velike tvrtke, dok Utrka s izumiranjem priča o skrivenom svijetu ugroženih vrsta. Završnu večer obilježit će kratki hrvatsko-kanadski film Ježeva kuća prema klasičnoj poemi Branka Ćopića te Kako pustiti svijet na miru i voljeti ono što klima ne može promijeniti o utjecaju klimatskih promjena na svijet oko nas.

Na festivalu se predstavljaju i kratki filmski uradci Priroda govori kao dio provokativne reklamne kampanje i poziv ljudima da počnu slušati prirodu. Pokretač ove kampanje je Međunarodno društvo za zaštitu okoliša (Conservation International) koje više od trideset godina pomaže u izgradnji zdravijeg i produktivnijeg planeta. Ta se kampanja sastoji od nekolicine kratkometražnih filmova od kojih će na Festivalu biti prikazani: Majka priroda, Ocean, Prašuma, u kojima su glasove posudili poznati glumci Julia Roberts, Harrison Ford i Kevin Spacey

Filmski festival Green Eye dio je Krkinog kulturnog ljeta, a projekcije filmova tijekom tri dana festivala održavaju se na obali ispred Muzeja Grada Šibenika. Povijesni centar Šibenika postaje tako oaza “zelenih filmova”, iza kojih stoje brojne međunarodne nagrade i priznanja. Ulaz na sve dane festivala je besplatan. Filmski program pratit će razgovori i diskusije nakon projekcija i izleti u Nacionalni park “Krka”. U slučaju kiše projekcije će se u petak, 1. rujna i nedjelju, 3. rujna održavati u HNK Šibenik, a u subotu, 2. rujna u Muzeju Grada Šibenika.  


Povezano