Periskop – festival suvremenog plesa i cirkusa

Rijeka, razne lokacije
petak, 25.08.2023. - nedjelja, 10.09.2023.

Periskop – festival suvremenog plesa i cirkusa, u organizaciji udruge Prostor Plus, održava se u Rijeci od 25. kolovoza do 10. rujna. Publiku očekuju predstave suvremenog plesa i cirkusa, prezentacija rada cirkuske rezidencije i četiri edukativne radionice vještina iz područja suvremenog cirkusa i plesa.

Festivalski program započinje umjetničkom rezidencijom Danijele Zec iz Slovenije u sklopu Cirkuske rezidencijalne mreže, a svoj rad u nastajanju Forest prezentirat će u Filodrammatici u četvrtak, 7. rujna s početkom u 19,30 sati. Forest je treći i posljednji dio osobne trilogije pod nazivom Niti PraGozd, a bavi se “motorom” društvenih promjena, odnosno nenasilnom radikalizacijom te položajem individuuma u društvu, fokusirajući se na položaj žene koji se razlikuje od položaja hegemonijskih muškaraca. Na rezidenciji u Rijeci, Danijela će se fokusirati na solo dijelove performansa i istraživati kako bi se otpadni materijali mogli kombinirati u zračnim akrobacijama.

Također možete iskoristite priliku za istraživanje cirkuskih i plesnih vještina te se prijavite na radionice skippinga, tehnike na statičnom trapezu, žonglerskog pokreta i tehnike te dinamike na svili i užetu, koje se održavaju idući tjedan u Filodrammatici. Neovisno o tome imate li iskustva ili ste totalni početnik, na radionicama će biti prostora i aktivnosti prilagođenih vašem iskustvu, a prijavom na više radionica ostvarite popust.

Zavirite u svijet kreativnosti, osjetite ritam života i prepustite se radosti skakanja na “SKIPPING” radionici, koju će voditi priznati mentor Andreas Hannes u ponedjeljak, 4. rujna od 18,30 do 20,00 sati. Radionica tehnike na statičnom trapezu otkriva tajne elegancije i gracioznosti ovog predivnog cirkuskog umijeća kojeg možete isprobati u utorak, 5. rujna od 17,00 do 20,00 sati uz mentoricu Petru Najman.

Zaigrajte se i naučite zračne cirkuske vještine na radionici dinamike na svili i užetu s mentoricom Danijelom Zajc u subotu, 9. rujna od 10,00 do 13,00 sati. Povežite se sa svojim unutarnjim cirkuskim umjetnikom i istražite granice mogućeg na cirkuskoj radionici koja potiče kreativnost i izražajnost u zraku. Otkrijete različite pristupe umjetnosti žongliranja i manipulacije objektima na radionici žonglerskog pokreta i tehnike gdje se umjetnost i cirkus susreću kako bi otkrili skrivene dimenzije izvođačkog svijeta. Radionica se održava u subotu, 9. rujna od 17,00 do 20,00 sati uz mentore Mismo Nismo.

Glavni program festivala rezerviran je za izvedbeni dio s predstavama suvremenog plesa i cirkusa čiji raspored možete pronaći ovdje.

Ulaznice za sve predstave mogu se nabaviti na blagajni na mjestu izvedbe jedan sat prije početka svake predstave uz mogućnost festivalske ulaznice i posebnih popusta, a potrebna je prethodnu najava i rezervacija putem e-maila.


Povezano