Organ Vida

srijeda, 02.09.2015. - četvrtak, 17.09.2015.
orggan_vida_630

Zagreb, 3. – 18. rujna

Međunarodni festival fotografije Organ Vida održat će se od 3. do 18. rujna, a bit će otvoren izložbom ovogodišnjih finalista u Galeriji Klovićevi dvori. Festivalski program odvijat će se na još nekoliko lokacija, u Galerijama Kranjčar, Zvonimir i Miroslav Kraljević, Kuli Lotrščak i Dokukinu. Osim izložbenog, program uključuje i edukativni, diskurzivni i zabavni dio.

Istraživačkim projektima dokumentarno-konceptualnog pristupa fotografiji zagrebačkoj će se publici predstaviti Michel Le Belhomme (Dva labirinta), Paolo Ciregia (U Ukrajini), Alnis Stakle (Teorija R), Lana Mesić ( Anatomija oprosta), Myriam Meloni (Limbo), Tommas Tanini (H. je rekao da nas voli), Arnau Bach (Predgrađe), Anton Polyakov (Pridnjestrovski konglomerat), Daesung Lee (Futuristička arheologija) i Aras Goekten (Arkanum).

Uz deset finalista, Organ Vida će u svojem katalogu predstaviti pet dodatnih, posebno pohvaljenih projekata. To su Jean-Christophe Guillaume (Belgija), Emile Ducke (Njemačka), Emanuele Occhipinti (Italija), Andrejs Strokins (Latvija) i Olivier Lovey (Švicarska).

U ovogodišnjem žiriju sjedi sedam eminentnih imena svjetske i domaće fotografske scene koji će ovu jesen posjetiti Zagreb: jedan od najutjecajnijih i najvažnijih fotografa 21. stoljeća Roger Ballen, fotografkinja i vanredna profesorica na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti Sandra Vitaljić, nagrađivani talijanski fotograf Alessandro Imbriaco, istaknuta britanska fotografkinja Hannah Starkey, nizozemski fotograf, izdavač te jedan od pokretača Sochi projekta, Rob Hornstra, urednik časopisa Aperture Michael Famighetti te urednik najstarijeg fotografskog časopisa na svijetu, British Journal of Photography, Simon Bainbridge

Tema ovogodišnjeg natječaja koja će se problematizirati i unutar cjelokupnog festivalskog programa na nekoliko razina su Granice koje, prema riječima Bojana Krištofića, autora teksta natječaja, predstavljaju sveprisutnost ograničenja u današnjem svijetu, krenuvši od granica između privatnog i javnog prostora, pa sve do granica između fizičke aktivnosti i duhovnog i intelektualnog življenja, ili neumoljivih bioloških konačnosti i vječne aspiracije za besmrtnošću. One se ne odnose samo na fizičku, već i na svoju metaforičku prirodu koja se iznova konkretizira na svojevrsnoj stvarnoj crti koja se smije prijeći samo pod određenim uvjetima. Festival želi potaknuti fotografe da promisle o fenomenu granica i fotografski zabilježe posvuda prisutne prelaske i odlaske, granične trenutke onako kako ih vide i osjećaju. 

Na natječaj Organa Vida prijavilo se preko 300 fotografskih projekata iz 47 zemalja. Natječaj je trajao nešto više od mjesec dana, a najviše prijava pristiglo je iz Hrvatske, potom Velike Britanije, Italije, Francuske te Njemačke.

Više potražite ovdje.


Povezano