Okreni pedalu, promijeni grad!

srijeda, 06.06.2012. - petak, 08.06.2012.
Pedalfest_630

Na Pedalfestu će posjetitelji moći uživati u čitavom nizu zanimljivih predavanja te u panelima, biciklističkim filmovima, radionicama, izložbama i sličnim atrakcijama koje su povezane s biciklom.

Od predavača valja izdvojiti Marca van Woudenberga, nizozemskog biciklističkog stratega i konzultanta koji je najpoznatiji po svom siteu Amsterdamize.com, na kojemu promovira biciklističku kulturu. Na Pedalafestu će održati predavanje Bicycle Cultures Are Man-Made. Osim njega, govorit će i popularni europarlamentarac Michael Cramer, koji već trideset godina u Berlinu prakticira život bez automobila i kojemu je bicikl prvo i najvažnije prijevozno sredstvo. Julia Woelcher i Claudia Vorhauer govorit će o bečkoj kritičnoj masi, tamošnjoj bike messenger sceni te najpoznatijem bečkom green ventureu Heavy Pedals, dok će Florian Lorenz održati predavanje Bicycle urbanism and it’s potentials for Zagreb. Od radionica je možda najzanimljivija SpokePov na kojoj će polaznici moći od biciklističkih kotača napraviti atraktivne LED zaslone, dok će oni manje ambiciozni vjerojatno pohoditi radionicu Ice cream maker na kojoj će naučiti kako biciklom napraviti – sladoled.

No festivalska priča je, dakako, mnogo šira – Pedalafest je također maska za ugodne razgovore o održivim gradovima, zelenim tehnologijama, biciklističkim startup tvrtkama, javnom prostoru, socijalnom poduzetništvu, putovanjima biciklom po svijetu, šarenim radionicama i čitavom nizu drugih tema. O njima će govoriti nezavisni stručnjaci iz područja urbane mobilnosti, političari, poduzetnici koji u svojoj djelatnosti koriste bicikl te likovni, filmski i konceptualni umjetnici. U programskome dijelu posvećenom domaćim filmskim ostvarenjima koja se bave ili su u dodiru s tematikom biciklizma, festival će istovremeno poslužiti i kao prostor za afirmaciju mladih filmskih stvaratelja.

Nakon čitavog seta predavanja, panela, izložbi, radionica i filmova, bicikliste 9. lipnja u 18 sati očekuje četvrta po redu Kritična masa: Okreni pedalu, promijeni grad te veliki tulum u KvArtu kojim će festival i završiti, a Sindikat biciklista usput će proslaviti svoj prvi rođendan. Kritičnom masom još se jednom upozorava na katastrofalno stanje biciklističke infrastrukture u Zagrebu ali i daje vizija kako bi grad mogao izgledati 2017. godine, kada slavimo 150 godina od dolaska prvog bicikla u Zagreb. Do te godine trebali bi imati široke biciklističke staze na kojima se biciklisti neće gurati s pješacima, izgrađenu biciklističku mrežu kojom će se sa istoka na zapad, i sjevera na jug dolaziti bez poteškoća kao i kvalitetnija biciklistička parkirališta.
 
Posjetitelje očekuje i niz drugih biciklističkih atrakcija. Tako će moći uživati u bike polo utakmici, koji je sličan klasičnom polu, s tom razlikom što se ovaj igra na biciklima dok će na BMX rampi vozit najbolji domaći BMXeri – Kristijan Mrak, Dino Džepina i Aleksandar Manojlović.
 
Više informacija o Pedalfestu i detaljan program naći ćete ovdje.
 


Povezano