Manifestacija borbene solidarnosti ljevice

subota, 05.05.2018. - utorak, 22.05.2018.
subversive_festival_630 FOTO: Subversive Festival / Facebook

11. Subversive festival, 6. – 23. svibnja

Pod nazivom Borba za slobodu i poetsku pravdu, od 6. do 23. svibnja održava se 11. Subversive festival. Kao jedna od najvažnijih međunarodnih manifestacija borbene solidarnosti ljevice na filmskim projekcijama te programima Konferencije, Subversive foruma, 2. AlterEkonomskog foruma i Balkan foruma uz posebno obilježavanje 50. obljetnice svibnja 1968. i 170. obljetnicu Manifesta Komunističke partije, ugošćuje više od 100 intelektualaca, članova 4. Internacionale, komunističkih i radničkih partija, sindikalista, umjetnika, filmaša i aktivista iz cijelog svijeta. 

Neki od predavača, sudionika okruglih stolova i panela su gosti debate O budućnosti Europe u organizaciji Europske ujedinjene ljevice GUE/NGL (Ujedinjena Europska ljevica/Nordijska Zelena ljevica): Gabi Zimmer (MEP i predsjednica GUE/NGL političke grupacije u EP), Helmut Scholz (MEP die Linke), Stefan Eck (MEP nezavisni),  Miguel Urban (jedan od osnivača Podemosa), Yiannis Bournous (član političkog sekretarijata Syrize), kao i vodstvo Nove ljevice, Radničke fronte, Prava na grad. Gosti Subverzive foruma su: Catherine Samary (Revolutionary Communis League), Catarina Principe (članica Bloco de Esquerda, Portugal), Ian Parker (Socialist resistance), Alex Merlo (Anticapitalistas), Eulalio Reguant (CUP, Katalonski parlament) i David Conliffe (sindikat UNITE).

Više o diskurzivnom programu potražite ovdje

Od 6. do 14. svibnja u kinima Europa i Tuškanac, te u Muzeju suvremene umjetnosti prikazuje se više od 50 filmskih naslova u natjecateljskom i popratnom programu. Natjecateljski program uključuje dokumentarne, igrane i kratkometražne filmove koji se natječu za nagradu Wild Dreamer.

Filmski program otvara se u nedjelju, 6. svibnja u 19 sati u kinu Europa, filmom Lucky u kojem je legenda američkog nezavisnog filma 91-godišnji Harry Dean Stanton u velikom stilu ostvario svoj posljednji filmski nastup, a u filmu se pojavljuje i David Lynch.  

U suradnji s Francuskim institutom Subversive Film Festival donosi izložbu Au coeur de mai 68 francuskog nezavisnog fotografa Philippea Grasa (1942 – 2007). Grasove crno-bijele fotografije vode nas u središte burnih događanja u svibnju 1968. kada su pariški studenti marširali ulicama i sudjelovali u prosvjedima koji su se širili diljem Francuske. Pedeseta obljetnica svibnja 1968. obilježit će se i filmskim ciklusom Filmozofija koji će se zaključiti projekcijom esejističkog dokumentarnog filma No Intenso Agora brazilskog sineasta Joãoa Moreire Sallesa u suradnji s Multimedijalnim institutom.

Dodatan značaj festivalu pridaje ciklus Kinematografije otpora pokrenut u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti, u sklopu kojeg se ugošćuju filmske autorice i autori čiji opus nastaje na sjecištima strategija i praksi suvremene umjetnosti i filma. Ovogodišnja je gošća mlada francuska redateljica Maud Alpi, prošlogodišnja dobitnica nagrade Wild Dreamer za najbolji igrani film Grlo srce trbuh.

Više o filmskom programu potražite ovdje


Povezano