Kontinuirano praćenje angažiranih autora

nedjelja, 04.12.2016. - nedjelja, 11.12.2016.
Wang_Bing_Bitter_Money_630

Wang Bing, Gorka nadnica

HRFF, Zagreb i Rijeka, 5.-12. prosinca

Od 5. do 11. prosinca u kinu Europa i MM centru u Zagrebu te od 8. do 12. prosinca u riječkom Art-kinu Croatia održat će se Human Rights Film Festival. Pokrenut je s ciljem promicanja kulture ljudskih prava, a organiziraju ga Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture “URK”. Održavanje programa u prostoru Studentskog centra, točnije u nedavno digitaliziranom Multimedijalnom centru, ovogodišnji je novitet četrnaestog po redu festivala i predstavlja svojevrsni povratak “korijenima”, gdje su se odvijala njegova prva izdanja. 

Ovogodišnji HRFF nastavlja se baviti temom izbjeglištva i izbjegličke krize, ali i također otvara teme suočavanja s prošlošću i ženskih prava, odnosno ženskog pogleda na pitanje rase, siromaštva i gentrifikacije. Glavni filmski program uključuje trideset igranih i dokumentarnih filmova recentne svjetske produkcije, a Festival nastavlja pratiti i podržavati rad vodećih svjetskih angažiranih autora te kontinuirano predstavljati njihove radove.

Pablo Larrain, renomirani čileanski redatelj ove će se godine tako predstaviti filmom Neruda koji prati politički put slavnog pjesnika, dobitnika Nobelove nagrade za književnost i komunističkog zastupnika u parlamentu koji s vremenom postaje književna legenda i simbol slobode. Film je čileanski kandidat za Oscara u kategoriji za najbolji strani film. Ta’ang i Gorka nadnica dva su posljednja filma kineskog dokumentarista Wang Binga, a govore o temi migracija. Dokumentarni film Djeca oluje, knjiga prva, filipinskog autora Lava Diaza, fokusira se na razarajuće posljedice katastrofalnog tajfuna Haiyan na filipinskom otoku Tacloban. Nekoliko mjeseci nakon toga Diaz je posjetio mjesto nesreće i snimao život tamošnje djece.

U sklopu popratnog programa festivala održat će se radionica Špijunska škola: Alati umijeća međuljudskih odnosa kazališne redateljice Tee Tupajić. Godine 2013. Tupajić je započela rad na projektu Umjetnost obmane u kojem se bavi usporedbom rada agenta tajne službe i rada umjetnika. Koristeći obmanu kao glavno oruđe, tajne su službe razvile tehnike kao što su emocionalna manipulacija, implantacija motivacije, i slične psihološke igre u znanstveno preciznu umjetnost međuljudske interakcije. Špijunska škola zasnovana je na alatima vještina međuljudskih odnosa koje je redateljica prikupila tijekom dvije godine istraživanja i rada s aktivnim i bivšim agentima izraelskih tajnih službi Mossad i Shin Bet.

Radionica će se odvijati od 7. do 9. prosinca tijekom kojih će sudionici proći niz osnovnih i naprednih vježbi od kojih se većina izvodi neprimjetno i nenajavljeno u javnom prostoru. Otvorena je grupama od po dvadeset sudionika, a posjetitelji i publika dobrodošli su promatrati radionicu u svakom trenutku. 

Više o radionici i načinu prijave potražite ovdje, a detaljan filmski program potražite na službenim stranicama Festivala. Ulaz na sve projekcije i popratne programe je besplatan.


Povezano