Ješke i ono što dolazi

četvrtak, 02.06.2016. - petak, 10.06.2016.
fmfs_630

U programu devetog Festivala mediteranskog filma Split, koji će se od 3. do 11. lipnja održati na tri lokacije, nalazi se 78 filmova koji stižu iz 39 zemalja, pri čemu se u glavnom dugometražnom programu, za kojeg se posljednjih godina redovno traži ulaznica više, nalazi pet regionalnih i još pet hrvatskih premijera. Brojke su to koje samo potvrđuju kako će Split u prva dva vikenda lipnja biti središte filmskog svijeta čitavog Mediterana.

Među filmskim poslasticama u kojima će uživati Splićani i njihovi gosti nalazi se i pobjednik ovogodišnjeg Berlina, film Gori more (Fuocoamare) proslavljenog dokumentariste Gianfranca Rosija. U pitanju je iznimno važan dokumentarac koji prati svakodnevnicu otoka Lampeduse kroz oči 10-godišnjeg dječaka i patnje kroz koje izbjeglice moraju proći da bi morskim putem pristigli u Europu. Tematikom je aktualan i Put za Istanbul alžirsko-francuski film o Belgijanki čija kćer se priključuje borcima ISIL-a u Siriji. Pred velikim gledalištem ljetnog kina Bačvice prikazat će se i dokumentarni film Turizam! Splićanina Tonća Gaćine, uz već najavljene sigurne hitove, talijanski Iščekivanje u kojem glavnu rolu igra oskarovka Juliette Binoche, te dva francuska filma koje “nosi” slavna Isabelle Huppert. Za prvi, Sve što dolazi, redateljica i scenaristica Mia Hansen-Løve nagrađena je Srebrenim medvjedom na Berlinaleu, a drugi, Priče s asfalta Samuela Benchetrita, stiže iz programa Cannesa.

Jedan od najinteresantnijih naslova ovogodišnjeg festivala svakako je grčka komedija Chevalier s kojom je redateljica Athina Rachel Tsangari slavila na London Film Festivalu, dok će FMFS otvoriti španjolski Ništa zauzvrat za kojeg je Daniel Guzmán dobio nagradu Goya za najbolji debitantski film. U programu je i najbolji film po izboru publike ZagrebDoxa U suton života redatelja Sylvaina Biegeleisena, zatim kontroverzni Ivy Turčina Tolge Karacelika koji nakon Sundancea stiže u Split iako je u njegovoj domovini cenzuriran, a iz Turske stiže i Mahnitost koji je već osvojio 11 nagrada i nominaciju za Zlatnog lava u Veneciji.

Nastavlja se prošle godine uvedena praksa, da se osim izuzetnih filmskih naslova koji konkuriraju za nagradu Udica, nekoliko prikaže i u programu izvan konkurencije. Pažnju će zasigurno privući britansko-rumunjska koprodukcija u filmu Chuck Norris protiv komunizma, a zastor na ovogodišnji FMFS spustit će brazilski kandidat za Oscara Druga majka kojeg je izbirljiva publike festivala u Berlinu prošle godine proglasila najboljim. 

Snažan fokus organizator svake godine stavlja na natjecateljski program hrvatskih kratkih filmova Ješke, no od ove godine pobjednika po prvi put očekuje i novčana nagrada. Među Ješkama se izdvajaju važnim svjetskim nagradama već ovjenčani Piknik, Belladonna, Zvjerka, ali i svjetska premijere filma Šimuna Šituma Ritki zrak, novi animirani film Veljka Popovića Planemo, te dokumentarni film Kino otok Ivana Ramljaka. 

Grčki redatelj Thanos Anastopoulos iz Cannesa, gdje mu je prošlog tjedna prikazan novi film, stiže u Split, i to u sklopu projekta “The 5C Project Cine-Caravan”, kojeg Balkanski Kulturni Krug provodi u još četiri države jugoistočne Europe, a sastoji se od projekcija, radionica i seminara namijenjenih mladoj publici, studentima i zainteresiranoj javnosti.

Od mnoštva popratnih događanja ove godine izdvaja se prvo službeno predstavljanje novog programa “Škola u kinu”, zajedničkog projekta Hrvatskog audiovizualnog centra i Art-kina iz Rijeke, u sklopu koje će se besplatno prikazivati domaći klasici Vuk samotnjak i Družba Pere Kvržice. 

Uz standardne lokacije, Ljetno kino Bačvice i kinoteku Zlatna vrata, najveća organizacijska novost ovogodišnjeg FMFS-a je nova lokacija besplatnog kina u kojem će se svaku večer prikazivati kratkometražni filmovi – legendarna terasa kina Tesla. Suradnja s Ekranom ove godine je dovela do ove nove ideje, pa FMFS opremu seli na novu lokaciju u centru grada koja će svojom atraktivnošću sigurno privući brojne ljubitelje kratkih filmova. A tu su same poslastice, od kratkiša nominiranih za Oscara, preko pobjednika Cannesa i Berlina, do programa Cartoon d’Or programa kojeg prikazujemo u suradnji s Animafestom.

Kompletan program 9. Festivala mediteranskog filma Split, može se pronaći na službenim stranicama festivala.


Povezano