Human Rights Film Festival

nedjelja, 07.12.2014. - subota, 13.12.2014.
sachs_strange_630

Zagreb, 8-14.12; Rijeka, 11-14.12.

Sadržajem jak festival angažiranog i autorskog filma održat će se od 8. do 14. prosinca u kinu Europa u Zagrebu te od 11. do 14. prosinca u Art-kinu u Rijeci. HRFF je realiziran u organizaciji Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture “URK”, a program u Rijeci dodatno u suradnji s udrugom Filmaktiv.

Glavni filmski program uključuje više od 25 dugometražnih igranih i dokumentarnih  najnovijeg datuma te i ove godine hrvatska publika upravo na HRFF-u ima priliku premijerno pogledati neke od najzapaženijih filmova godine. 

Festival otvara film Love Is Strange (2014.) redatelja Ire Sachsa, trenutno jednog od najintrigantnijih predstavnika američkog nezavisnog filma. Tragičnu, a istinitu priču o mladom neoženjenom paru iz sjevernog dijela Malija donosi redatelj i producent Abderrahmane Sissako koji u svojoj filmografiji broji kratke, igrane i dokumentarne filmove s iskustvima emigranata i vezama između afričkih i zemalja zapadnoga svijeta. Francusko-mauritanijski film Timbuktu (2014.) prikazuje mučnu priču ljubavnog para kojeg islamski ekstremisti zbog nezakonite vanbračne djece pred stotinama posjetitelja kamenuju na smrt u centru grada Aguelhoka. Još jednu istinitu priču na 12. HRFF-u ispričat će redatelj Danis Tanović. Drama Tigers (2014.) prati sudbinu mladog Ayana, Pakistanca koji za život zarađuje prodavajući jeftine lijekove lokalne izrade. Nakon uplovljavanja u bračnu luku Syed Aamir Raza odluči svoju karijeru graditi u multinacionalnoj korporaciji sve do trenutka kad shvati da su lijekovi svjetskih korporacija i njihove agresivne marketinške kampanje krive za smrt velikog broja novorođenčadi. Pakistanac odbacuje karijeru, diže glas protiv korporacija, a u borbi mu pomaže i International Baby Food Action Network (IBFAN). Syed Aamira Razu glumi zvijezda Bollywooda, Emraan Hashmi. Ovaj film se prikazuje u suradnji s udrugom Roda.

Pored glavnog filmskog programa, popratni festivalski program uključuje niz diskusija, a kao i prethodnih godina, festival se realizira u suradnji s partnerima iz brojnih drugih ljudsko-pravaških organizacija.

Posebno se ističe program suradnje s Uredom Europskog parlamenta Panorama Saharov, a vezano uz nagradu Saharov za slobodu misli koju svake godine dodjeljuje Europski parlament. Dobitnik nagrade za 2014. je dr. Denis Mukwege, borac za prava silovanih žena u oružanim sukobima u Demokratskoj Republici Kongo. Silovanje je uobičajena metoda obračuna u konfliktnim područjima na istoku zemlje, a britanska redateljica i foto novinarka Fione Lloyd-Davies to dokazuje u 72-minutnom dokumentarnom filmu Seeds of Hope (2014.) koji prati život Masike Katsuve, žene koja svoj život i svakodnevnu sigurnost žrtvuje pomažući zlostavljanim ženama.

Više o programu potražite na službenim stranicama festivala. 


Povezano