Filmske mutacije

utorak, 11.12.2012. - srijeda, 19.12.2012.
pedro_costa_630

Šesto izdanje Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma bavit će se pitanjem propasti filmske katarze. U žarištu programa bit će dvojica redatelja i za njih karakteristične tehnike close-upa i cut-upa

Jedan od njih je Martin Arnold, klasik austrijske filmske avangarde koji se sustavno bavio restrukturiranjem snimljenog materijala. Arnold radi s insertima iz holivudskog žanrovskog filma i Disneyjevih crtića, a metodama istovremeno istjeruje i upisuje sublimne poruke iz njihove “podsvijesti”. Radovi Martina Arnolda bit će predstavljeni u nekoliko programa nazvanih Kinonapadaji te kroz videoinstalaciju Ledeni zagrljaj, koja će se u Galeriji Klovićevi dvori moći pogledati od 14. do 20. prosinca.

Drugi autor u fokusu je Pedro Costa, cijenjeni portugalski redatelj najpoznatiji po svojim filmovima na granici dokumentarizma i fikcije u kojima portretira imigrante i ostale socijalno ugrožene društvene skupine. Costini filmovi redovito se nalaze na listama najboljih filmova desetljeća, a na našim prostorima vrlo su rijetko prikazivani. Na festivalu će biti prikazano nekoliko njegovih radova koje je izabrao sam autor.

Uz Arnolda i Costu, koji će biti gosti festivala, filmski program uključuje i Tajnu povijest filMA. Radi se o kustoskoj programu Jamesa Lea Cahilla koji sadrži 30-ak eksperimentalnih radova renomiranih avangardnih umjetnika od početka prošloga stoljeća pa do danas, a koji se bave Arnoldovim temama (odatle i MA u naslovu programa) te simptomima koji se ponavljaju kroz povijest. Festival se otvara njegovim Kinonapadajima, a bit će još prikazani programi Reanimirano, retuširano, opsjednuto i Deanimacije: Prostori kućnih bolesti.

Filmske mutacije poznate su i po tome što posebnu pozornost posvećuju japanskom filmu. Na festivalu će se prikazati 25. 11. Dan kada je Mishima odabrao svoju sudbinu, jedan od posljednjih filmova kultnog filmaša Kojia Wakamatsua, autora koji je ranije ove godine tragično preminuo. Film je inače prikazan i u programu Un certain regard Filmskog festivala u Cannesu. Spomenimo i program Izvođenje filma te suradnju s japanskim izvođačem za nijeme filmove (tzv. benshi) Ichirom Kataokom koji će zajedno s glazbenicima izvoditi “glas i glazbu” za dva filma, a održat će i radionicu benshi tehnike za glumce i izvođače.

Filmske mutacije bit će otvorene u srijedu, 12. prosinca u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti programom Kinonapadaji Martina Arnolda. Festival će se od 12. do 16. prosinca održati u Zagrebu na nekoliko lokacija, od 17. do 20. prosinca u Rijeci u Art-kino Croatia, a 10. siječnja gostovat će i u Slovenskoj kinoteci u Ljubljani.

Više informacija o programu potražite ovdje.


Povezano