Bučno, moćno i sirovo

ponedjeljak, 17.04.2017. - utorak, 02.05.2017.
phillniblock_630

Studentski centar, 18. travnja – 3. svibnja

Peti međunarodni festival suvremene glazbe Izlog suvremenog zvuka održat će se od 3. do 6. svibnja u prostorima Studentskoga centra u Zagrebu (Teatar &TD, Galerija SC, MM centar, Francuski paviljon). Ulaz na sve programe festivala je besplatan.

Ovogodišnjem izdanju Izloga pridružit će se stotinjak umjetnika iz 12 zemalja: Austrije, Belgije, Danske, Engleske, Francuske, Hrvatske, Nizozemske, Njemačke, Portugala, Slovenije, Srbije i Švicarske. Četiri dana Izloga rezervirana za peto proljetno druženje u Studentskom centru okupit će glazbenike, skladatelje, umjetnike zvuka, glazbene istraživače i improvizatore, DIY majstore i izumitelje instrumenata koji će se predstaviti kroz gotovo 30 programa s područja suvremenoga zvuka. 

Zahvaljujući nastavku suradnje s partnerima Multimedijalnim institutom, Galerijom Močvara, festivalom Sonic Acts i Francuskim institutom, 5. rođendan Izloga počinje bogatim uvodnim programom: artist talkom, koncertima, radionicom i projekcijom filma o Martinu Bartlettu.

Razgovor s intermedijalnim umjetnikom Phillom Niblockom te skladateljem i glazbenikom Thomasom Ankersmitom moderirat će Petar Milat, a druženje je zakazano za utorak, 18. travnja, u 19 sati u kafiću Teatra &TD. Njihov zajednički koncert slijedi dan poslije, u srijedu, 19. travnja. Njujorški pionir minimalizma, kultni filmaš i glazbenik, svestrani umjetnik koji radi na području glazbe, filma, fotografije, videa i računalnih procesa, 83-godišnji Phill Niblock vraća se u Teatar &TD nakon 7 godina, ovoga puta s majstorom prostorne kompozicije i vrhunskim istraživačem akustičkih fenomena Thomasom Ankersmitom. Na zagrebačkom će koncertu obojica glazbenika predstaviti svoje nove solističke radove, kao i zajednički set. Glazbu prati projekcija Niblockovih filmova od kojih je većina rijetko prikazivana. Koncert počinje u 21 sat u Velikoj dvorani &TD-a

Izlog se nastavlja 22. travnja u Kinu SC od 23 sata koncertom šahtofonskog benda koji čine članovi nekadašnje alternativne noise rock grupe SexA – Ivan Bilosnić Bic, Ratko Danilović i Nino Prišuta, šahtofonisti Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo, saksofonist Damir Prica Kafka i multimedijski umjetnik Ivan Marušić. Šahtofonski “songovi” ili šahtofonije svakako imaju elemente industriala koji ponajviše proizlaze iz prirode instrumenta, ali kroz spoj s gitarom, basom, bubnjevima i saksofonom i elemente free jazza, avant i post-rocka te noisea. 

U utorak, 2. svibnja, u MM centru od 19.30 sati Sonic Acts poziva na projekciju filma Elektro-Pitagora: Portret Martina Bartletta o skladatelju i ponosnom homoseksualcu koji je 1970-ih i 1980-ih godina prvi upotrijebio “mikro računalo”. Redatelj Luke Fowler ovim filmom odaje počast Bartlettovim glazbenim idejama i djelu.

Istu večer očekuje vas i koncert trojice fantastičnih improvizatora, kao najbolji uvod u ovogodišnji Izlog. Pierre Bastien (DIY instrumenti i truba), Franz Hautzinger (skladatelj i trubač) i Alen Sinkauz (skladatelj, basist) međudobno dijele način pristupa glazbi i određene poetičke karakteristike, kao i strast za improvizacijom. Na ovom koncertu prvi put dijele i stage u suorganizaciji Galerije Močvara i Muzičkoga salona, u Polukružnoj dvorani Teatra &TD od 21 sat.

Radionički program sastoji se od radionice podijeljene u dva dijela, one za puhače i druge glazbenike instrumentaliste i one za oblikovatelje zvuka, obje pod vodstvom berlinskoga puhačkog ansambla Zinc & Copper. Radionica će trajati tri dana, od 1. do 3. svibnja, a završni koncert voditelja i polaznika radionice zatvorit će prvi dan festivala, 3. svibnja  u Velikoj dvorani &TD-a, od 23 sata. Zinc & Cooper su Hilary Jeffery – trombon, Elena Kakaliagou – rog, Gideon Kiers – računala i Ralf Meinz – živa elektronika. 

Izlog suvremenog zvuka pratite na službenoj stranici.


Povezano