7. Unseen

Zagreb, razne lokacije
četvrtak, 21.09.2023. - petak, 06.10.2023.

Novo, sedmo izdanje UNSEENA održat će se u Zagrebu od 21. rujna. Počet će radionicama Priče iz susjedstva (21.-23.9.) i projekcije (23.9.) u kvartu Ferenščica, a nastavit će se 29. rujna kinom na otvorenom na tržnici Volovčica u suradnji s gradskom četvrti Pešćenica-Žitnjak.

Performativno predavanje kustosice i filmologinje Dine Pokrajac pod nazivom Resist, she said – Filmske prakse neposlušnosti (lokacija će biti potvrđena uskoro) održat će se 3. listopada, a ovogodišnji program završava site specific eventom u suradnji s kolektivom Žene ženama i umjetnicom selmom banich 6. listopada u 19:30 na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu uz obrok i prikazivanje kratkog filma Kretanja.

Program se ostvaruje kroz suradnju s baskijskim kolektivom Cocina de Guerrilla i koristi njihovu pokretnu infrastrukuturu – kino kamion. Svaka filmska večer donijet će i kombiniranu selekciju kratkih filmova kustosice Anais Cordoba Paez iz Ekvadora i Rikshe Afiaty iz Indonezije te Paupaun Voicesa, organizacije autohtonog naroda iz Zapadne Papue.

UNSEEN je hibridni festival i inicijativa koju već sedmu godinu za redom organizira Centar za dramsku umjetnost. Prvih je pet godina projekcije i popratne događaje organizirao u Cavtatu i drugim konavoskim selima s ciljem zauzimanja prostora koji se dominantno koriste u komercijalne i turističke svrhe te vraćanja kino infrastrukture ljudima. Po povratku ljetnog kina u Cavtatu 2020. UNSEEN mijenja format i transformira se u putujuće kino koje aktivacijom javnih prostora u različitim gradovima i susjedstavima progovara o centraliziranosti i elitizaciji filmske slike pokušavajući propitati ulogu festivalske forme, i adresirati potrebu za kinom kao važnim elementom u javnom prostoru koje pripada svima.

“Kino koristimo kao alat za razgovore i susrete na novim lokacijama, a sve kako bismo kako svratili pozornost na njihovu važnost kroz različite perspektive”, poručuju iz CDU-a.


Povezano