25 FPS: Expanded Cinema

Zagreb, Kinoteka
petak, 29.09.2023. - subota, 30.09.2023.
Umbrafono, Enrique Castillo

Na 19. izdanju festivala 25 FPS poseban program proširenog filma Expanded Cinema donosi dva performansa s manipulacijama analogne slike i zvuka, uz uplive digitalnih formata.

U petak, 29. rujna u 22:30 očekuje nas 40-minutni performans multimedijalnog španjolskog umjetnika Enriquea del Castilla naziva Umbráfono. U njemu umjetnik optičkim čitačem kreira zvuk iz svjetlosnih podražaja koji se projiciraju na fotoosjetljivu ćeliju. Oni nastaju prolaskom svjetlosti kroz filmske vrpce oblikovane u skladu s načinom na koji frekvencije zvuka koreliraju s ponavljajućim geometrijskim oblicima. Projekt se temelji na optičko-analognom sustavu očitavanja koji se od 1919. koristi u kinu za izvođenje filmskih zvučnih zapisa.

Subota, 30. rujna u 22:30 donosi Aiomenu, pokušaj rekonstrukcije nepostojećeg mjesta iz skupa medijskih materijala, uključujući topografske podatke, fotogrametriju, analogni film, radioastronomske opservacije i terenske snimke. Audiovizualnu izvedbu za 16 mm film, digitalni video i elektronički zvuk potpisuje trio umjetnika, sound umjetnik Tin Dožić, grafički dizajner i multimedijalni umjetnik Andro Giunio i umjetnik Hrvoje Spudić.


Povezano