25 FPS

srijeda, 23.09.2015. - ponedjeljak, 28.09.2015.
ben_russell_630 Greetings to the Ancestors, Ben Russell

Zagreb, 24-27.rujna; Rijeka, 28-29.rujna

Ovogodišnje izdanje održat će se u zagrebačkom Kinu SC od četvrtka, 24. rujna, do nedjelje 27. rujna, nakon čega, 28. i 29. rujna, dio zagrebačkog programa prikazuje riječko Art-kino Croatia

“Što nam govore krajolici? Kako njihov govor doživljavaju mediji koji ga bilježe? Koji se to prostori otvaraju unutar samog procesa prenošenja informacije do naših osjetila? Kakve se sve spačke događaju u tim „međuprostorima“?” – na ova i mnoga druga pitanja odgovor će dati svjesna skupina filmskih šamana, celuloidnih alkemičara i digitalnih coprnjaka, odnosno autori i autorice filmova iz ovogodišnjeg programa konkurencije Festivala 25 FPS. 

Sanja Grbin, Mario Kozina i Marina Kožul, izbornici programa, odabrali su 27 najzanimljivijih radova, a čast da otvori Festival pripala je velikom Peteru Tscherkasskom koji u Zagreb dolazi s najnovijim radom – The Exquisite Corpus, rasnim primjerom found-footage filma u kojem je pomiješao reklame, američki erotski triler 80-ih, britansku komediju 60-ih, talijanske, danske i francuske porniće u nadrealističku igru cadavres exquis. Austrijski velikan avangardnog filma prije devet je godina posjetio Festival 25 FPS kao član međunarodnog žirija. Tada se zagrebačkoj publici predstavio programom svojih celuloidnih dragulja, a ove godine imat ćemo dragocjenu priliku svjedočiti njegovu kino-predavanju i filmskoj analizi. 

Pored Tscherkasskog, u konkurenciji za jednu od nagrada nalaze se i radovi tzv. veterana festivala poput Bena Russella, Johanna Lurfa, Charlotte Pryce, Karla Lemieuxa, Alexandera Stewarta i Daniela Schmidta koji dijele arenu s brojnim manje ili više poznatim novopridošlicama, među kojima organizatori ističu Jodie Mack, gošću prošlogodišnjeg programa Expanded Cinema u sklopu kojeg je oduševila svojim radovima i kino-koncertom. Jedini hrvatski rad u konkurenciji jest Kraj autora Tomislava Šobana čiji je animirani film Najmanji prikazan u programu hrvatskih filmova Refleksi na 9. Festivalu 25 FPS.

Tročlani međunarodni žiri 11. Festivala 25 FPS čine višestruko nagrađivana belgijska autorica i istraživačica audio-vizualnih potencijala kompjutorskog jezika Anouk De Clercq, filmski programer Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Centru Pompidou u Parizu Jonathan Pouthier te filmski autor, kustos i restaurator pri Akademijinom filmskom arhivu u Los Angelesu specijaliziran za očuvanje umjetničkih filmova Mark ToscanoFestivalska pravila nalažu svakom članu žirija da najzaslužnijem radu dodijeli vlastiti Grand Prix te da se domaćoj publici predstavi posebno sastavljenim programom vlastitih ili pak radova i autora filmske i medijske umjetnosti koji ih posebno inspiriraju. Žiri kritičara dodijelit će nagradu kritike najboljem filmu iz natjecateljskog programa, a svi hrvatski filmovi u konkurenciji su za nagradu Green DCP kojom organizatori potiču daljni život djela profesionalnom izradom DCP prikazivačkog formata.

Uz programe konkurencije, grupirane u posebne tematske cjeline koje se prikazuju u dva termina u četvrtak, petak i subotu te već spomenuti Žiri predstavlja, Festival 25 FPS pripremio je Ode filmu, Expanded Cinema, Refleksi te predavanja i razgovore s autorima. Dodjela nagrada i projekcija nagrađenih filmova zakazana je nedjelju, 27. rujna, posljednji dan Festivala.

Novi vizualni identitet Festivala 25 FPS potpisuje dizajner i glazbenik Andro Giunio.

Ulaz na sve programe je slobodan. Sve informacije i točan program potražite na službenim stranicama Festivala 25 FPS.Povezano