25 FPS

srijeda, 24.09.2014. - ponedjeljak, 29.09.2014.
silvestar_kolbas_kino_crvena_630

Rijeka, 29-30. rujna

Zagrebačko Kino SC već deset godina domaćin je ovoj filmskoj manifestaciji i svi ovogodišnji festivalski programi održavat će se u najvećoj gradskoj, a najmanje aktivnoj kinodvorani. Desetogodišnjica Festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS skrenut će pozornost na lokaciju kojoj je u digitaliziranoj kinoprikazivačkoj sadašnjosti ostalo samo sjećanje na blistavu prošlost, te će zasjati u slavljeničkom sjaju s filmovima, autorima, projekcionistima, gledateljima i festivalskim gostima. 

Od četvrtka, 25, do nedjelje, 28. rujna, Festival slavi u Zagrebu, a 29. i 30. rujna seli u Rijeku gdje se u Art-kinu Croatia prikazuje dio zagrebačkog programa.

Međunarodni alternativni i eksperimentalni filmovi nastali u posljednje dvije godine radovi su koji istražuju mogućnosti filmskog medija, balansiraju između rodova, žanrova i tehnika te proširuju ideju filma i kina kakve poznajemo, a čine okosnicu natjecateljskog programa Festivala 25 FPS. Sanja Grbin, Mario Kozina i Marina Kožul, izbornici natjecateljskog programa, od 1494 prijavljena filma izabrali su 29, koji su već međunarodno zapaženi, ali i filmove koji će svoje svjetske premijere imati upravo u Zagrebu. Među njima su i dva hrvatska predstavnika – Kino Crvena zvijezda Silvestra Kolbasa i Wash Your Hands First Josipa Žuvana. Ovogodišnji izbor obuhvaća znanstvene, poetske, postmedijske, materijalne, konceptualne, kontroverzne, obiteljske, političke, animirane, dijaloške vrste i žanrove, a selektori se nadaju da će takav široki izbor potaknuti gledateljsku radoznalost, maštu te obogatiti znanje i ljubav prema filmu.

U međunarodnom žiriju 10. Festivala 25 FPS su Andréa Picard, kanadska filmska kritičarka i trenutno najtraženija filmska kustosica, članica Međunarodnog filmskoga festivala u Torontu, Ana Hušman, uspješna hrvatska filmska autorica čiji su brojni radovi prikazani na prethodnim izdanjima 25 FPS-a te Johann Lurf, austrijski filmaš mlađe generacije, višestruko nagrađivani autor, čiji su tehnološko-perceptivni eksperimenti izazivali i impresionirali zagrebačku publiku. Svaki će član žirija dodijeliti vlastiti Grand Prix, a za hrvatsku publiku pripremili su programe kojima predstavljaju ono što ih inspirira u filmskoj i medijskoj umjetnosti. Nagradu kritike dodijelit će tročlani Žiri kritičara filmu iz natjecateljskog programa. Svi hrvatski filmovi kandidiraju se za nagradu Green DCP kojom organizatori potiču daljnju cirkulaciju djela profesionalnom izradom DCP prikazivačkog formata.

Među filmovima iz natjecateljskog programa zamjetni su i novi, intrigantni načini korištenja found footagea, istražuju se različita senzorna i senzualna iskustva koja se mogu postići filmskim eksperimentima, a još uvijek se istražuju i mogućnosti analognog medija. U programu se nalaze dobitnici nagrada s cijenjenih festivala u Rotterdamu i Berlinu, filmovi autora čiji je rad već poznat zagrebačkoj publici (Laida Lertxundi, Dane Komljen, Hayoun Kwon, Alexander Stewart, Yoriko Mizushiri) te autore kao što su Sergio Caballero, Louis Henderson i Joel Wanek, koje će domaća publika tek otkriti.

U sklopu programa Refleksi bit će prikazani radovi Marka Tadića i Damira Očka, film Zlatka Kopljara i 3D stereoskopski film Vladislava Kneževića A.D.A.M. koji će publika doista gledati u 3D-u. Program Expanded Cinema u potpunosti će se preseliti u dvoranu Kina SC te na taj način pokazati sve mogućnosti najveće kino dvorane u Zagrebu koja se ne koristi. Performansi proširenog filma donose zanimljive audiovizualne interakcije s prostorom, tehnikom, publikom i izvođačima. Festival će otvoriti spektakularni laserski performansom za prerađeno violončelo Jorisa Strijbosa i Yamile Ríos iz Nizozemske. U petak ga slijedi postpsihodelični show u formi rock-koncerta američke animatorice Jodie Mack, a za sam kraj festivala Peter Kubelka vraća se u Kino SC, ovaj put s Monument Filmom – kombinacijom predavanja i performansa za dva 35-mm projektora smještena u publici.

O detaljima rođendanskog programa, koji osim natjecanja uključuje i stalne programske cjeline Ode filmu, Expanded Cinema, Kino 23, Žiri predstavlja, Refleksi, radionice i razgovore s autorima, više potražite ovdje


Povezano