23. Dani hrvatskog filma

ponedjeljak, 21.04.2014. - subota, 26.04.2014.
dhf_630

Na natječaj za 23. Dane hrvatskog filma pristiglo je 237 filmova u kategorijama igranog, dokumentarnog, animiranog, eksperimentalnog i namjenskog filma te glazbenih spotova. Najavljeno je da će na ovogodišnem DHF-u bit predstavljeni filmovi nemalog broja zanimljivih debitanata, među kojima ima studenata filmskih i likovnih akademija, ali i mnogo entuzijastičnih amatera.

Selekcijska komisija 23. DHF-a u službenu je konkurenciju uvrstila 96 domaćih filmskih naslova. “Program koji ćete imati prilike vidjeti na 23. Danima hrvatskog filma tematski je šarolik i stilski raznovrstan. Ne bi se moglo reći da prevladava neka pomodna orijentacija među autorima. Tek razmjerno velik broj dugih, pa i dugometražnih dokumentarnih filmova, čini se kao da ukazuje na priklonjenost međunarodnom trendu u dokumentarizmu. To je ujedno bio i razlog nešto oštrije selekcije u ovoj kategoriji, u kojoj je već tradicionalno bilo i prijavljeno najviše radova”, očitovali su se članovi selekcijske komisije Gordana Gadžić, Željko Lukettić i Zvonimir Rumboldt

U konkurenciji za nagrade ovogodišnjeg festivala natjecat će se 21 naslov u kategoriji igranog filma, 17 naslova u kategoriji dokumentarnog te 21 naslov u kategoriji animiranog filma. Konkurenciju za najbolji eksperimentalni film čini 7 uradaka, za namjenski njih 14, dok se za najbolji glazbeni spot bori 16 radova.

Ove je godine nagrada Salona odbijenih za najbolji prijavljeni film koji nije uvršten u konkurenciji pripala filmu Naseljenici – naši novi susjedi s puškama, redateljice Barbare Babačić. Dobitnik nagrade Zlatni Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za životni doprinos filmskoj umjetnosti ove je godine Borivoj Dovniković Bordo, majstor hrvatskog animiranog filma, stripa, ilustracije, dizajna i karikature, ugledan publicist i jedan od organizatora Animafesta Zagreb. Nagrada za životno djelo Vladimir Vuković dodijeljena je filmskom kritičaru Nenadu Pati.

Bogat i raznolik festivalski popratni program uključuje Malu Pulu, tradicionalni program u sklopu kojeg se prikazuju uspješnice s prošlogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, Palunkov Pitching za scenariste, program posvećen Borivoju Dovnikoviću Bordi, uvodnu radionicu 16 mm crno-bijelog filma Klubvizije, voditelja Ricarda Leitea, In memoriam program u kojem će se prisjetiti nedavno preminulih Ivana Ladislava Galete i Maje Petrin te Runda kratkog u suradnji s Kinoklubom Zagreb

Također, u dodatni program pripadaju i filmski kviz Prohujalo s kvizom ekipe Dada Jihad, predstavljanje knjige Kuda idu divlje svinje Silvija Mirošničenka, okrugli stol na temu Može li HTV3 biti nadomjestak za Kinoteku te Veliko trgovišće DHF-a: prodaja filmološke i filmske literature, starih plakata. Glazbeni program osmišljavaju ekipa Radio Studenta, DJ-i Sleaz-O-Sonic i Mario Kovač, redatelj Zvonimir Rumboldt te bend DemolDede.

Usto, vrijedi spomenuti da će se u sklopu obilježavanja DHF-a na HTV3 biti prikazivan izbor pobjednika s proteklih izdanja festivala, a raspored prikazivanja možete pronaći ovdje.

23. Dani hrvatskog filma bit će održani u Studentskom centru u Zagrebu, od 22. do 27. travnja


Povezano